Trækonstruktioner skal opprioriteres

Byggeri | 28-10-2021 |

Grønne bygninger er virkelig ved at indtage byggeriet, og de bæredygtige konstruktioner tager mere og mere fat. CO2-udeledningen kan reduceres betydeligt ved brug af træ i de bærende konstruktioner. Cross Laminated Timder har alt hvad der skal bruges til trækonstruktioner.

Södra

Træet skal tænkes helt ind i de bærende konstruktioner for virkelig at gøre en CO2-forskel i byggeriet. CLT er løsningen, og Södra står for rådgivningen.

Der er ingen tvivl om at brugen af træ i byggeri giver den bedste løsning ved grønne bygninger, eller det man  kan kalde for bæredygtig byggeri. Hvis det bæredygtige byggeri virkelig skal give noget på den grønne konto, så skal trækonstruktioner tænkes med ind i byggeriet.

– Træ er både et godt og klimavenligt byggemateriale, men der skal bruges endnu mere. Undersøgelser viser, at bærende konstruktioner og fx isolering i træ er dér, hvor man kan skære allermest på CO2-kontoen, og her er CLT den rigtige løsning. Men branchen mangler viden og erfaringer med at bygge i CLT, og det er vi med til at ændre med vores store viden på området, fortæller Kenny Holm.

De mange grønne fordele ved at bruge træ i byggeriet ses tydeligt ved, at lastbiltransporten kan skæres ned med 80%. Dette skyldes at produktionen af træ ikke er nær så tung, som de betonelementer man benytter sig af i dag, og man derfor ikke har ligeså meget vægt i transporten. det fylder også mindre, og det giver langt større mulighed for at kunne pakke lastbilerne med flere materialer end førhen.

Korrekt rådgivning er essentielt

Der er meget lidt viden indenfor feltet ude hos bygherrerne, og det skal der laves om på. Derfor er det virkelig vigtigt at der kommer stort fokus på at kunne rådgive de tvivlende, så de bæredygtige løsninger kommer ud i byggerierne. Træ i bærende konstruktioner er ikke så brugt, og specielt ikke i etagebyggerier. det er en skam, og Kenny Holm fra CLT ønsker at der kan komme flere præ-accepteret løsninger ud på markedet, sådan så der kan skabes fokus ved problemet.

– Når man siger CLT, er der rigtig mange muligheder, der åbner sig. Der er endnu få referencer at forholde sig til i Danmark, men hvis man kigger ud over grænserne, hvor CLT har været brugt i årevis, så er der masser af spændende byggeprojekter. I Södra er vi et stort team af specialister, som rådgiver både før, under og efter byggeprocessen, og et godt eksempel er en byggesag, hvor dækket i CLT var projekteret overdimensioneret. Efter vores rådgivning kunne bygherreren skære 60 mm af tykkelsen og derved sikre en markant forbedring af økonomien, som jo spiller en meget vigtig rolle i disse tider, fortæller markedschefen.

100% genavendelse, intet må gå til spilde

Södra har været igang med grøn omstilling i mange år, og de har et klart mål om, at INTET af må gå til spilde. Alt skal bruges, og alt har en væsentlig værdi i den grønne omstilling. Bliver der fældet et træ, så er det hele træet der skal bruges, og ikke kun 95% af det. Virksomheden er næsten i mål med den grønne omstilling, og har en bred produktportefølje bag sig som verdens omspændende koncern.

Kilde: Södra

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.