Sydjylland kan blive centrum for sektorkobling

Klima | 13-10-2021 |

STRATEGISK SAMARBEJDE: Stærke partnere bag konsortium vil etablere et center for sektorkobling i Sydjylland.

”Sektorkoblingen er den akse, som den grønne omstilling drejer om”, siger Steen Brødbæk, CEO i Semco Martime.

I september indgik erhvervsminister Simon Kollerup (S) og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse en aftale om, at der skal etableres otte, regionale erhvervsfyrtårne i Danmark, som alle skal dyrke regionale styrker og potentialer for vækst og nye arbejdspladser.

Container skib beskåret

Med sektorkoblingen kan vedvarende energi udnyttes til at lette klimatrykket fra fx flytransport og cargoskibe. Konsortium vil gøre Syddanmark til kompetence-centrum for sektorkobling

Midlerne skal udbydes i åben konkurrence på tværs af landsdele, og det er afgørende med en stærk lokal forankring, og det er et krav, at aktører går sammen i konsortier med ejerskab og forankring i hele den pågældende geografi. Virksomhederne Semco Maritime og Danfoss sætter sig nu spidsen for et konsortium, som vil etablere et Center for Sektorkobling som Sydjyllands vision om et erhvervsfyrtårn inden for vedvarende energi og energieffektiv sektorkobling.

”Sektorkoblingen er den akse, som den grønne omstilling drejer om”, siger Steen Brødbæk, CEO i Semco Matritime og formand for det Regionale Vækstteam i Sydjylland:

”Viden, indsigt og spidskompetencer på sektorkobling bliver afgørende for, at energisektoren kan levere den CO2-neutrale energi, som industri, transportsektor og landbrug har brug for”, siger han.

Den grønne omstilling betyder at fossile energikilder som kul, olie og gas skal erstattes af vedvarende energikilder og energieffektive løsninger. For at komme bedst, hurtigst og billigst i mål er det helt afgørende at nedbringe det samlede energibehov, og sørge for, at vi får mest muligt ud af den energi, vi allerede producerer ved integrerede energisystemer, der kobler traditionelle energikilder som el-systemet, samt gas-, fjernvarme- og fjernkølenettet sammen og udnytter kildernes samlede potentiale. Det skaber fleksibilitet i systemet, fører til en hurtigere udrulning af vedvarende energi og samler omkostningerne.

Sydjylland spiller central rolle i den grønne omstilling

Et nyt Center for Sektorkobling vil med fordel kunne forankres i Sydjylland, hvor det vil styrke viden og udvikling af allerede eksisterende kompetencer.

”Dansk erhvervsliv er allerede førende inden for vedvarende energi og effektivisering af energiforbruget. Det er løsninger, resten af verden også har brug for i den grønne transformation, og vi kommer til at fremvise dem, når det internationale energiagentur afholder deres globale energieffektivitetskonference i Sønderborg næste år,” siger Lars Tveen, koncernchef for Danfoss’ regioner.

Lars Tveen påpeger, at det ikke er tilfældigt, at et nyt Center for Sektorkobling placeres i Sydjylland.

”Sydjylland spiller en central rolle i den grønne omstilling bl.a. på grund af ProjectZero, som er Sønderborgs vision for hvordan kommunens CO2-udledning kan reduceres til nul i 2029. Her har vi allerede arbejdet med sektorkobling bl.a. ved at tage overskudsvarmen fra vores datacenter, som ved fuld udbygning i 2024 kommer til at dække 25 procent af varmeforbruget på hele Danfoss”, siger han

Nødt til at blive bedre

En effektiv sektorkobling kræver smartere, digitale energisystemer med et mere holistisk syn på, hvordan energi produceres, forbruges og lagres. Danmark er allerede langt med at samtænke energisystemet, men langt fra målet.

Det kan et Center for Sektorkobling bidrage til:

”Vi står på tærsklen til en ny energikrise, og er nødt til at få mere ud af den energi, vi allerede producerer. Danmark kan også her vise vejen for resten af verden, men til at begynde med har vi nogle udfordringer, som vi skal have løst. Center for Sektorkobling skal hjælpes Danmark med at identificere både de tekniske og de politiske barrierer for sektorkobling, men centret skal også give os bedre indsigt i fordelene ved sektorkobling, og valide tal på, hvor lang sektorkobling kan hjælpe os på vejen til klimaneutralitet,” siger Lars Tveen.

Det er klyngeorganisationen Energy Cluster Denmark, som sammen med Erhvervshus Sydjylland står for at udarbejde og indsende ansøgningen til Erhvervsfremmebestyrelsen senest d. 23. november 2021.

Kilde: Energy Cluster Denmark

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Klima | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Klima | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Klima | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Klima | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.