Sådan kvalitetssikres manuelle plukke- og samleprocesser

Teknologi | 26-01-2022 |

ifm har lanceret et nyt og effektivt kvalitetssikringssystem, der holder øje med, at manuelle plukke- og samleprocesser sker fuldt korrekt. Systemet hedder ”ifm mate” og bygger på moderne billedbehandling kombineret med kunstig intelligens.

Nogle gange er det simpelthen for omkostningskrævende for virksomhederne at automatisere plukke- og samleprocesser. Her må man ty til ansatte – i det følgende benævnt som pakkeoperatører – der manuelt plukker, samler og pakker produkterne. Som bekendt laver mennesker fejl – men naturligvis er det også her nødvendigt at sikre en høj kvalitetsstandard.
Til dette formål har ifm bragt en effektiv løsning på markedet, nemlig ifm mate. Dette kvalitetssikringssystem overvåger ved hjælp af et kamera pakkeoperatørens hænder – og giver enten en akustisk alarm eller blink fra en lampe, hvis hænderne foretager sig noget ”forkert”, dvs. at plukke- og samleprocessen ikke forløber korrekt. På den måde opdager pakkeoperatøren, at han/hun laver en pakkefejl og kan nå at rette fejlen, inden det fejlbehæftede produkt sendes videre på linjen.
Systemet er generisk og kan anvendes i alle industrier, hvor der udføres en manuel plukning af emner, der efterfølgende samles til et færdigt og salgsklart produkt. Der kunne eksempelvis være tale om anvendelse i medicinal- og elektronikindustrien, men også andre industrier vil med fordel kunne anvende ifm mate til kvalitetssikring af deres manuelle plukke- og pakkeprocesser.

Med ifm mate er det nu muligt at implementere et kvalitetssikringssystem, der nøje overvåger kvaliteten af samtlige manuelle monteringsprocesser.

ifm mate pakkeoperatør

Med ifms nye kvalitetssikringssystem er det muligt at kvalitetssikre manuelle plukke- og samleprocesser. Pakkeoperatøren griber her ud efter en momentskruetrækker med sin højre hånd. Hun er ved at samle en ifm sensor. Hvis hun laver en plukke- eller samlefejl, så vil systemet straks afgive en alarm, og hun får mulighed for at rette op på fejlen. Derved sikres det, at fejlbehæftede produkter ikke forlader hendes arbejdsstation.

Systemet anvender kunstig intelligens

Systemet består af et 2D/3D-kamera (optisk sensor), der nøje holder øje med, hvad pakkeoperatørens hænder foretager sig. Data fra kameraet behandles i et billedbehandlingsprogram, og ved hjælp af kunstig intelligens vurderer systemet løbende, om medarbejderne plukker og samler produkterne korrekt.
Som grænseflade til pakkeoperatøren anvender ifm mate normalt en touchskærm, der placeres foran medarbejderen.
De forskellige plukke- og samleprocesser defineres fleksibelt i softwaren. Konfigureringen af ifm mate til de forskellige samleopgaver er nem og brugervenlig. Der er ikke behov for programmering eller særlige IT-kyndige til at køre systemet ind til en given plukke-og samleproces. Ligeledes er systemet fleksibelt og kan hurtigt ændres til overvåge og kvalitetssikre andre tilsvarende plukke- og samleopgaver i virksomheden.
Systemet kan suppleres af en alarmdel, der afgiver et lyd- eller lyssignal, hvis pakkeoperatøren laver fejl i sit arbejde, hvilket vil medføre defekte færdigvarer. Hvis systemet således registrerer en plukke- eller samlefejl, skal operatøren kvittere på touchskærmen – og herefter udføre arbejdet korrekt. På den måde sikres det, at alle de produkter, der forlader pakkeoperatøren, ikke er fejlbehæftede. Det betyder en forbedret og mere ensartet produktkvalitet – og et betydeligt fald i antallet af reklamationssager.
Systemet giver også mulighed for at fremvise korte videoinstrukser for samtlige dele i plukke- og samlesekvensen. Det gør det muligt hurtigt at oplære nye ansatte i plukke- og samlearbejdet. Denne mulighed vises nederst til venstre på billedet.

ifm mate touchskærm

I pakkeoperatøren synsfelt er der placeret en touchskærm, der er grænsefladen mellem kvalitetssikringssystemet og pakkeoperatøren. Her ses et billede fra touchskærmen. Skærmen vil advare, hvis operatøren laver fejl under plukke-og samleproceduren.

Bred anvendelse til montage-arbejde

Et eksempel på anvendelse kunne være i medicinalindustrien ved manuel montage af medicinske enheder. Særligt i medicinalindustrien er er kvalitetssikring i produktionen ekstremt vigtigt.
Et andet relevant eksempel kunne være i elektronikindustrien, når de forskellige komponenter samles og monteres til de færdige og salgsklare produkter.
Det skal her nævnes, at ifm også selv anvender ifm mate i deres produktion. Det sker bl.a. når sensorer og lignende produkter samles manuelt.
I mange andre brancher med manuelle håndteringsprocesser er ifm mate også blevet sat i drift med stor succes.

Flere oplysninger kan fås ved henvendelse til Ole Jørgensen, ifm, ole.jorgensen@ifm.com, tlf. 43 35 07 06.

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.