Robotvirksomheden Kobots giver mulighed for at alle virksomheder kan blive robotinvenstor

Teknologi | 27-09-2021 |

Håndværkere kan få et sundere, længere og mere produktivt arbejdsliv, hvis arbejdsgiveren vælger at investere i arbejdsmiljøforbedrende robotteknologier. Nu får både mester, svende og lærlinge i byggefaget også chancen for at høste kontante gevinster ved at blive investorer i en dansk byggerobot. Som den første producent i Danmarks robotindustri udbyder Odense-firmaet Kobots nu ejerandele i firmaet via den britiske crowdfundingportal Seedrs. Her kan alle størrelser pengepung være med, da der ingen minimumsinvestering er.

RW-210709-Kobots_0029_WEB

Skærerobotten Amigo er udviklet af den tidligere tømrermester Peter Hartvigsen til automatisk at skære plader ud fra de mål, som håndværkerne giver via en app. Mens Amigo skærer, monterer tømrerne. Byggeriet har nemlig ikke tid eller helbred til at arbejde alt for manuelt

Kobots skærerobot Amigo har vist sit værd i byggeindustrien og går nu efter at rejse 10 millioner kroner i vækstkapital til at accelerere sin internationale ekspansion. Amigo er udviklet af den tidligere tømrermester Peter Hartvigsen til automatisk at skære plader ud fra de mål, som håndværkerne giver via en app. Mens Amigo skærer, monterer tømrerne. Byggeriet har nemlig ikke tid eller helbred til at arbejde alt for manuelt.

Lige nu monteres der 40.000 kvadratmeter robottilskårne gipsplader i Aarhus under byggeriet af højhuset Lighthouse, og her bruger Hustømrerne Amigo-robotter fra Kobots til at tilskære pladerne præcist og hurtigt.

Amigo er perfekt til Lighthouse, fordi vi har så mange gipsplader, der skal skæres. Svendene slipper for det hårde og støvfyldte skærearbejde med dyksaven, og vi kan holde et godt tempo på pladsen. Det er vigtigt på et stort projekt som Lighthouse, hvor der ikke skal meget til, før vi er bagefter tidsplanen, siger entrepriseleder i Hustømrerne Morten Kjær.

Mærkbar arbejdsmiljøgevinst

Arbejdsmiljøgevinsterne for tømrerne er meget håndgribelige, når tømrerne overlader tilskæringsopgaver til Amigo. Støv er ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø den store dræber inden for byggeriet, hvor 250 årligt dør af især lungesygdomme. Byggeriet er stadig et af de fag med flest arbejdsulykker (eller arbejdsrelaterede skader) herhjemme og hvert år søger mange erfarne håndværkere over i nye professioner, fordi arbejdslivet er blevet for hårdt. 75% af tømrerne forlader branchen inden pensionsalderen.

Montør Jonas Nymark fra Hustømrerne, som monterer gipsplader i Lighthouse, oplever forskellen mellem manuel og robottilskæring sådan her:

Der er skræmmende stor forskel. Vi plejer at have 3 gange så meget støv i luften, som vi har nu med Amigo. Vi skal heller ikke børste pladerne af, før vi monterer dem. Pladen er skåret pænt og præcist og er nemme at montere. Jeg kan godt mærke, at jeg har det bedre, når jeg kommer hjem, fordi jeg ikke har indåndet så meget støv. Jeg vil nødig gå tilbage til at arbejde uden robotten.

Ingen har for travlt til at automatisere

Kobots Amigo-robotter har, siden de kom på markedet i 2020, i alt skåret hvad der svarer til 580 paller eller 24 fodboldbaner dækket med gips. Desuden har Amigo afværget spild af 34 tons materialer, fordi teknologien forstår at huske og genbruge pladestumper. Staben på 22 ansatte fokuserer på at uddanne byggebranchen i at automatisere.

Tømrerfirmaerne strømmer til for at blive oplært i robotten i vores lokaler i Odense. Kurset bliver efterfulgt af en prøveperiode, hvor de arbejder med Amigo på byggepladsen. Den model er lig med 100 % salgssucces; Alle firmaer har efterfølgende enten købt eller lejet vores robotter. Erhvervsskolerne har også set potentialet i at uddanne tømrere, der arbejder smartere frem for hårdere, så de er også godt repræsenteret i vores ordrebog, siger Peter Hartvigsen.

Vi kan mærke, at manglen på arbejdskraft og travlheden i byggeriet får tømrerfirmaerne til at bestille ekstra Amigoer hos os for ikke at komme for langt bagud i projekterne. De har indset, at det er for kortsigtet at sige, at man har for travlt til at automatisere, siger Peter Hartvigsen, CEO i Kobots, og uddyber:

Ud fra en cost-benefit-analyse er tidspunktet det helt rigtige at komme ind som investor i Kobots. Vores vækst er nemlig lige der i hockeystickforløbet, hvor kurven for efterspørgsel er på vej til at stikke helt af, fordi vi i den grad har brudt markedsbarrieren og får kunderne ind i stor stil her i 2021.

Samarbejde med Velux og James Hardie Group

Kobots er netop gået ind på det norske marked, hvor byggebranchen er meget optaget af at digitalisere og automatisere processer med det formål at gøre byggeriet rentabelt og jobbene attraktive.

I ejerkredsen bag Kobots findes en af de absolutte nøglepersoner i den danske robotindustri, Niels Jul Jacobsen, manden bag succeser som MiR-robotterne og Capra Robotics. Producenter af byggematerialer har også opdaget Kobots potentiale: Velux og James Hardie Group har begge indgået samarbejder med Kobots.

Vi vil gerne være med til at revolutionere byggebranchen og sætte nye standarder for kvalitet og præcision, når håndværkerne arbejder med vores produkter. Det er på tide, vi får strømlinet processerne og sat effektiviteten op i byggeriet, men uden at det sker på bekostning af helbredet. Derfor synes vi også, det er interessant, at Amigo kan minimere spild ved at udnytte alle stumper, siger Hjørleif Klein, Global Product Manager i VELUX.

Crowdfundingen åbner 11. oktober og kan tilgås her: www.seedrs.com/kobots. Interesserede kan allerede nu registrere sig på www.seedrs.com/kobots/coming-soon og blive inviteret til privat lancering fra den 29. september, og således sikre sig plads som investor.

Kontakter

Malene Grouleff
Robotics Influencer
Grouleff Communications
Tlf: +4528915809
+4528915809
malene@grouleff.it

Kilde: Kobots

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Automation | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.