Robotfremmarch skal præges af danskerne, ellers er der intet at vinde

Teknologi | 01-09-2021 |

En ny rapport fra Teknologisk Institut viser, at Danmark lige nu ligger på en 12. plads i forholdet mellem forskning og patenter, når det kommer til intelligent og autonom robotteknologi. Nyt robotlab skal fremme udviklingen og implementeringen af intelligente robotter i Danmark.

Robot

Robotter er en afgørende faktor for danske virksomheder

Det er afgørende for danske virksomheder at være med i fronten, når det kommer til teknologi – især intelligente og autonome robotter. Men lige nu ligger Danmark kun på en 12. plads, når man kigger på antal patenter i forhold til antal forskningspublicering.

Og det er selvom alt tyder på, at den globale udvikling inden for intelligente og autonome robotter er eksplosiv. Det viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som viser, at mens Japan skaber næsten otte patenter per publiceret forskningsartikel, så skaber Danmark kun ét patent for hver anden.

– Undersøgelsen viser ydermere, at et større fokus på robotteknologi fortsat vil kunne medvirke til en øget produktivitet og konkurrenceevne og bidrage til den grønne omstilling – og derfor er en nødvendighed, fortæller Stig Yding Sørensen, der er seniorkonsulent i center for Analyse og Erhvervsfremme ved Teknologisk Institut.

Den nye rapport fra Teknologisk Institut bygger på globale patentdatabaser og bibliometriske analyser af forskningslitteratur fra hele verden.

Danmark kommer efter det

Selvom tallene viser, at Danmark indtil nu ikke er med helt fremme, når det kommer til at patenterer intelligent og autonom robotteknologi.

Så er danskerne i den grad med, når det kommer til udvikling, og dermed i fuld gang med at gøre sig gældende i fremtiden.

De nye tal viser nemlig, at aktiviteterne inden for intelligent og autonom robotteknologi er stigende og har været det de seneste 20 år. Især inden for de seneste fem år er der i større omfang blevet registreret patenter på området. Men udviklingen kan accelereres påpeger centerchef Kurt Nielsen.

– Der kommer til at være fart på nu. Det kan både betyde nye arbejdspladser i robotbranchen, men det kan også betyde, at vi kan fastholde noget produktion og udvikling i Danmark, fortæller Kurt Nielsen og tilføjer:

– VI har simpelthen ikke råd til at lade være med at udvikle på de her robotter – uanset om det er for øget konkurrenceevne, imødekomme mangel på arbejdskraft eller den grønne omstilling.

Et laboratorium med robotter med muligheder

Derfor ser Kurt Nielsen frem til fremtidige samarbejder med danske robot-aktører i det nye Autonomous Robotics Lab, som Teknologisk Institut åbnede torsdag den 26. august til ROBOTBRAG 2021. Autonomous Robotics Lab skal blandt andet hjælpe virksomheder med at udnytte det fulde potentiale af disse intelligente, autonome robotter, som kan arbejde uden for de normalt beskyttede produktionsmiljøer.

– Åbningen af Autonomous Robotics Lab kommer til at få en betydning for de enkelte virksomheder. Det kommer blandt andet til at betyde, at robotterne kan være mere selvkørende og selvstændige i nogle af de beslutninger, som de tager, og dermed løse nogle opgaver, som vi ikke tidligere har kunnet løse med robotter, siger Kurt Nielsen.

Det nye robotlab blev åbnet til ROBOTBRAG 2021, som blev afviklet over to dage. Her deltog mere end 3.000 mennesker.

Læs hele rapporten om intelligent og autonom robotteknologi her. (link)

Hvad er intelligent og autonom robotteknologi?
En autonom robot er en robot, der med en høj grad af selvstændighed – det vil sige uden menneskelig styring eller indblanding – er i stand til at udføre arbejdsopgaver. Det er f.eks. logistikrobotten, der får at vide at den skal køre fra A til B, derefter selv planlægger ruten og følger den mens den på egen hånd kører uden om forhindringer. Eller dronen der er i stand til selv at lette, flyve og aflevere en pakke på en boreplatform alt imens den selv korrigerer for vind- og vejrforhold og undgår forhindringer.

Kontakter

Centerchef Kurt Nielsen
Teknologisk Institut
mobil: 72 20 22 11
mail: kuni@teknologisk.dk

seniorkonsulent Stig Yding Sørensen
Teknologisk Institut
mobil: 72 20 27 04
mail: stys@teknoogisk.dk

Dokumenter

TeknologiskUdsynRapportDigital.pdf

Kilde: teknologisk.dk

 

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Automation | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.