Robot revolutionerer rejepakning i høj søgang

Teknologi | 05-01-2022 |

Trods høje bølger og barske omgivelser i Ishavet mellem Canada og Grønland palleterer robotter stabilt og effektivt rejer på et gyngende skibsdæk. Danske RoboTool er ekspert i at automatisere komplicerede arbejdsgange og har revolutioneret pakkeriet hos en af verdens største leverandører af MSC-mærkede rejer og hellefisk, Ocean Prawns.

Danske RoboTool har skabt en unik automationsløsning, der kan palletere rejer og fisk i 15 meters høj søgang i Ishavet. Her losser trawleren Ocean Prawns i det barske klima. Foto: Ocean Prawns

”Da vi begyndte at udvikle en robotdrevet palletering ombord på et skib sammen med RoboTool, var det, så vidt jeg ved, aldrig set før. Og slet ikke på skibe, som sejler i så ekstreme omgivelser, som vores med bølger på op til 15 meter, saltfyldt luft og ned til minus 30 grader udenfor. Men de specialdesignede palleteringsrobotter er nu så stor en succes om bord, at vi netop har bestilt nummer tre. Den skal bygges ind fra start i vores næste trawler og spænde over to dæk,” fortæller en tilfreds teknisk chef fra Ocean Prawns, Per Svenningsen.

”Med den nye løsning ombord slipper vi for det virkeligt tunge arbejde i pakkeriet langt nede i trawlerens skrog. Det forbedrer vores arbejdsmiljø kraftigt. Samtidig sparer vi to mand om bord og hæver kvaliteten af palleteringen. Robotten klarer hele processen fra pakkesortering over stabling og wrapping til levering til fryselageret i bunden af skibet. Det hele klares elegant og effektivt på trods af de meget små indbygningsmål. Robotten kan køre 24/7 og behøver ikke en gang kaffepauser,” fortsætter han.

For at få optimalt flow palleterer Ocean Prawns nye robot ved at række ned gennem en tragt til frostrummet på dækket under pakkeriet. Her stables pallerne i et system, så skibets balance ikke forrykkes.

”I RoboTool har vi stor erfaring med at finde løsninger på komplekse udfordringer. Det kan være trange og udfordrende omgivelser på skibe. Men det kan også være produktioner med mange størrelser æsker og paller. Eller håndtering af poser med flydende suppe, som vi har løst for Danish Crown. Vi brænder for svære produktionsudfordringer. Dem er vi gode til at løse,” siger Leif Thomsen, CEO i RoboTool.

Bagagebånd og melklister

RoboTool har udviklet en særlig teknik, for at undgå, at æskerne med rejer eller fisk bliver stoppet, mens der skiftes palle i pakkeriet. Løsningen er en mindre udgave af de bagagebånd, der står i lufthavne. Her kan æskerne køre rundt, indtil robotten automatisk får besked om, at pallen er skiftet og der igen er plads til formatet.

Et andet eksempel på RoboTools evne til at tænke ud af boksen er udfordringen med at undgå at stabler af æsker på pallerne vælter i høj søgang. Små bitte klatter af melklister holder stablerne på plads, indtil de bliver wrappet. Samtidig er æskerne lette at skille ad igen, og melklisteret skader ikke emballagen.

Rejerne ligger kogt i æske 20 minutter efter fangst

Alle rejer sorteres og koges med det samme, så de allerede efter 20 minutter ligger pakket i æsker, klar til at blive sat på paller og frosset ned. Fordi rejerne kommer i så mange størrelser, er der mange formater æsker. I sæsonen fanger Ocean Prawns desuden hellefisk, som har yderligere eget æskeformat.  Palleteringsrobotten læser æskernes stregkode og stabler i forbandt på de rette paller.

Mindre vedligehold og høj fleksibilitet

En robotcelle har mange fordele på et skib frem for de gængse store mekaniske løsninger. Først og fremmest er cellen med en seks-akslet robot fra AAB langt mere vedligeholdelsesvenlig. Den skal blot have et årligt eftersyn og kører så i døgndrift de tre år, der går mellem, at skibene kommer til kontrol. I modsætning hertil har de mekaniske løsninger mange bevægelige dele, som hurtigt bliver slidt. Når de skal skiftes, må produktionen stoppe så længe.

Robotløsningen er desuden fremtidssikker, fordi den hurtigt kan programmeres om, når der kommer nye formater emballage.

Kilde: RoboTool

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Automation | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.