Op til 90 procent småt elektronik kan genanvendes

Klima | 15-09-2021 |

Aktørerne i grenbrugsbranchen har forskellige opfattelser af, hvor meget det kan betale sig at genbruge og genanvende de kasserede produkter. Nu slår en ny analyse imidlertid fast, at over 85% af kasseret ”småt elektronik” kan materialegenanvendes, og dermed enten som materialer eller komponenter kan indgå i nye produkter. Det sætter en tyk streg under, hvor vigtigt det er at virksomheder og private kommer på genbrugspladsen med deres kasserede computerskærme, laptops, mobiltelefoner, kameraer mv.

Elektronikskrot85-90% af de kasserede computerskærme, hårtørrere, el-tandbørster, mobiltelefoner etc., som vi putter i ”småt elektronik” på genbrugspladsen, kan adskilles og komponenter og råstoffer genanvendes. Det viser en analyse, som genindvindingsvirksomheden HJ Hansen Recycling A/S og Elretur netop har fået gennemført. Analysen og metoden er gennemgået og overvåget af miljøkonsulentvirksomheden Econet A/S. Analysen giver for første gang en uvildig indsigt i, hvor stort potentiale der ligger i genanvendelse af ”småt elektronik” sektionen på genbrugspladserne.

”Det er enormt vigtigt for den fremadrettede debat og praktiske håndtering af genbrugsudfordringerne, at vi nu har et solidt tal for, hvor meget værdi vi kan udvinde fra virksomheders og privatpersoners kasserede elektronik. Min forventning er, at analysen vil bidrage til et endnu større fokus på genbrug og genanvendelse af kasserede el-artikler. Og at vi derigennem sparer en langt række knappe ressourcer. Når vi ikke skal udvinde de knappe råstoffer gennem minedrift, sparer vi også miljøet for en betydelig CO2 belastning”, siger adm. direktør i HJ Hansen Recycling A/S, Mogens Bach Christensen.

Analysen viste endvidere, at kun 5% af de kasserede el-artikler fra ”småt elektronik” kunne tages ud af affaldsstrømmen, repareres og sendes tilbage på markedet. Det er der ifølge adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen nogle specifikke grunde til.

”Vores erfaringer viser, at virkelig mange forbrugere og også virksomheder opmagasinerer deres brugte el-artikler såsom laptops og mobiltelefoner i stedet for at aflevere dem på genbrugspladsen. Vi går på denne måde glip af mange brugte kvalitetsprodukter, som kunne refereres og genbruges. Til gavn for miljøet og klimaet. Mange tror f.eks., at de risikerer at miste vigtige persondata, hvis de afleverer deres brugte laptop eller mobil. Men det er ikke tilfældet. For de kasserede produkter bliver håndteret sikkert og effektivt af certificerede operatører, som sletter data ud fra nogle af de højeste sikkerhedsstandarder, der findes,” siger Morten Harboe-Jepsen.

Selv når de kasserede el-artikler ikke kan genbruges, kan råstofferne indgå i produktionen af nye el-artikler og en række brugte komponenter kan bruges som reservedele til at sikre, at flere brugte produkter kan komme tilbage på markedet igen.

Samarbejde om to nye sorteringsanlæg

Elretur går sammen med HJ Hansen Recycling A/S og Stena Recycling A/S om at etablere to nye såkaldte ”First Treatment” anlæg i Øst- og Vestdanmark. Anlæggene åbner i 2022 og skal udsortere og identificere el-artikler, som kan forberedes til genbrug (FtG). Anlæggenes særlige genbrugsfokus, innovative procesteknologi og behandlingsvolumen vil bringe Danmark forrest på genbrugsfronten i Europa.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Adm. direktør i HJ Hansen Genindvinding A/S, Mogens Bach Christensen, på mobil +45 2148 5710 eller mail mbc@hjhansen.dk

eller

Adm. direktør i Elretur, Morten Harboe-Jepsen på mobil +45 4031 8187 eller mail mhj@elretur.dk

 

Om HJ Hansen Recycling A/S

HJHansen Recycling A/S er én af Nordens største genvindingsvirksomheder, virksomheden har mere end hundrede års erfaring inden for genvinding, og arbejder konstant på at udvikle nye metoder til at øge genvindingen af samfundets restprodukter. HJHansen Recycling har hovedsæde i Odense og beskæftiger mere end 200 medarbejdere i Danmark, Sverige, Tyrkiet og Kina. HJHansen Recycling håndterer årligt op mod 1 million tons genanvendelige materialer og omsætter for mere end 2 Mia. DKK.

Om Elretur

Elretur er Danmarks største kollektivordning, som repræsenterer mange forskellige brancher og virksomhedstyper. Vi håndterer producentansvaret for elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE) samt batterier på vegne af vores mere end 850 medlemmer.

Elretur er en non-profit-organisation og sørger for ansvarlig og omkostningseffektiv indsamling og håndtering af det elektronik- og batteriaffald, der afleveres på landets genbrugspladser. Det i en sådan grad, at Elretur genanvender 84 procent af de indsamlede produkter. Det er over EU-gennemsnittet på 80 procent. Målet er nu at gå skridtet videre og øge genbruget af produkterne.

Kilde: Elretur

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Ressourcer | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Ressourcer | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Ressourcer | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Ressourcer | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.