Ørsteds videnskabeligt baserede netto-nuludledning

Klima | 28-10-2021 |

SBTi, som er en forkortelse af Science Based target initiative har netop lanceret Net-Zero Standard.
Net-Zero er verdens første certificering af netto-nuludledning af drivhusgasser fra virksomheder. Ørsteds mål i 2040 er nu godkendt af SBTi.

ØrstedDen nye definition af SBTi netto-nuludledning giver virksomheder en større forståelse, og mulighed for at kunne fastsætte verificerede CO”-reduktionsmål. Målene skal være i overensstemmelse med Paris-aftale mål, hvor man skal begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 °C, som sammenlignes med det niveau man havde fra før industrialiseringen for alvor tog fat. Det eneste energiselskab der har modtaget den nye netto-nulvalidering er, Ørsted.

Den administrerende direktør for Ørsted, Mads Nipper siger:

”I Ørsted glæder vi os over SBTi’s nye Net-Zero Standard, som giver en stærkt tiltrængt klarhed over, hvad der kræves for, at virksomheders netto-nulmålsætninger rent faktisk bidrager til at begrænse klimaforandringerne. Vi er stolte af at være det første energiselskab i verden, som har fået godkendt, at vores mål om at opnå en udledning på netto-nul i 2040 er i fuld overensstemmelse med, hvad klimavidenskaben kræver.” Han fortsætter:

”Vi ser stigende ambitioner fra virksomheder om at nå netto-nuludledninger, og det er også helt nødvendigt for at opnå en klimaneutral verden. Det er dog afgørende, at disse mål lever op til klimavidenskabens krav. Jeg opfordrer alle erhvervsledere, der ønsker at gøre en reel forskel for klimaet, til at forpligte sig til de nødvendige kort- og langsigtede reduktionskrav, som den nye SBTi-standard opstiller.”

Til gavn for klimaet

Når midten af dette århundrede er nået, så burde Paris-aftale sikret os at netto-nuludledningerne er nået. Det har en positiv effekt på mange virksomheder, som har sat sig mål for netto-nuludledning, og det viser sig faktisk at hele 2/3 af den globale økonomi går efter at nå en netto-nuludledning inden midten af dette århundrede.

Der har dog manglet en troværdige kriterier for at kunne målet, og det har desværre medført kritik af hvordan virksomheder prøver at komme i mål. Mange virksomheder har haft mulighed for i vid udtrækning at basere sig på klimakompensationer, og undlade at gennemfør de nødvendige tiltag for at reducere CO2-udledningen.

De nye standarder som SBTi har sat, har gjort det meget tydeligt at CO2-udeldningen skal reduceres med 90-95% på tværs af værdikæden inden 2050, hvis altså netto-nuludledningens mål skal skal leve op til klimavidenskabens krav.

Ørsted mål om netto-nuludledning

De konkrete kortsigtet mål for Ørsteds mål om at nå netto-nuludledning er som følger:

  1. At reducere scope 1- og 2-udledningen af drivhusgasser fra energiproduktion og drift til 10 g CO2e/kWh i 2025, hvilket svarer til en reduktion på 98 % i forhold til 2006.
  2. I 2020 hævede Ørsted ambitionsniveauet til at omfatte hele sit klimaaftryk (scope 1-3) ved at forpligte sig til, at hele selskabets værdikæde skulle være CO2-neutral inden 2040.
  3. For accelerere indsatsen med at nå dette mål opstillede Ørsted et specifikt mål for reduktion af CO2-udledningen i værdikæden, nemlig at reducere sine samlede scope 3-udledninger af drivhusgasser med 50 % i 2032 sammenlignet med 2018.

Alene ved at udfase kul og accelerere udbygningen af grøn energi, har Ørsted sørget for at være nået langt mod målet mod scope 1 og 2.
Scope 3’s mål er at få reduceret gradvist i naturgasporteføljen, og Ørsted har derfor lanceret et reducerende CO2-udlednings program i tæt samarbejde med leverandører.

Ørsteds forpligtelse til CO2-neutralitet på tværs af hele værdikæden inden 2040 vil blive nået ved følgende langsigtet plan:

En reduktion af udledningen af drivhusgasser i scope 1-2 fra energiproduktion og drift til 1 g CO2e/kWh, hvilket svarer til en reduktion på 99,8 % i forhold til 2006 og en reduktion i forhold til den forventede udledning på 10 g CO2e/kWh i 2025.
En reduktion af udledningen af drivhusgasser i scope 1-3 i hele porteføljen inden for vedvarende energi til 2,9 g CO2e/kWh, hvilket svarer til en reduktion på 99 % i forhold til 2018 (omfatter ikke naturgasporteføljen, for hvilken der er opstillet et særskilt mål).
En reduktion af de samlede scope 3-udledninger af drivhusgasser på 90 % fra anvendelsen af solgte produkter inden 2040 sammenlignet med 2018 (omfatter naturgasporteføljen).

Ørsted deler ud af sin viden

Ørsted har tidligere været dybt afhængig af fossile brændstoffer, men transformationen mod grøn energi har gjort dem til verdens største grønne energiselskab med hav- og vindmølleparker samt sol- og bioenergianlæg. Den globale leder indenfor grøn energi vil gerne hjælpe andre virksomheder ved at dele ud af sin viden, og bygge videre på sin portefølje ved at lave en katalysator for forandring, og fremme reduktionen af CO2-udledningen.

Kilde: Ørsted

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Energi | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Energi | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Energi | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Energi | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.