Nyt center skal samle kræfter til at løse samfundsmæssige klimaproblemer

Klima | 04-02-2022 |

De store samfundsudfordringer kræver innovative løsninger, som ofte må skabes i samarbejde mellem den offentlige og private sektor. Nyt nationalt center skal samle og hjælpe med at skalere.

Klimakrisen, miljøproblemer og mangel på personale på velfærdsområderne.

Det er nogle af de store samfundsudfordringer, som både den offentlige og private sektor står overfor i de kommende år.

Et nyt nationalt Center for Offentlig-Privat Innovation (CO-PI) etableret af staten, KL og Danske Regioner skal hjælpe med at finde konkrete, innovative svar på udfordringerne – og skalere de bedste løsninger, så vi får mest mulig værdi til gavn for os alle.

Skal bidrage til samfundets velfærd og vækst

Det nye center skal bidrage til øget kvalitet og effektivitet i den offentlige sektor ved at få markedet til at hjælpe med nye løsninger til samfundets velfærd, vækst og velstand.

CO-PI skal fokusere på tre afgrænsede indsatsområder: Teknologi til understøttelse af velfærd; klima, grøn omstilling og miljøforbedrende tiltag samt bæredygtigt byggeri.
Erhvervsminister Simon Kollerup:

“Samarbejdet mellem det offentlige og private er en helt central byggesten i det danske samfund. Derfor er det vigtigt, at vi underbygger og udvikler samarbejdet, sådan at vi sikrer innovative løsninger til det offentlige. I Danmark har vi rigtig mange virksomheder, som er helt fremme på morgendagens løsninger, og de kompetencer skal vi udnytte til offentlige løsninger. Derfor er jeg meget glad for, at CO-PI i dag har åbnet dørene for netop endnu mere samarbejde og innovation. Det betyder, at startskuddet nu er gået til at sikre, at de gode løsninger også finder vej til det offentlige til gavn for hele det danske samfund.”

Skabt med inspiration fra Norge

Centeret vil især introducere en ny, konkret metode til at få markedet til at udvikle innovative løsninger med inspiration fra Norge. Hensigten er, at det offentlige øger skala og innovationshøjde, så den offentlige sektors indkøbsmuskel i samspil med markedet kan hjælpe os med at finde nye løsninger på samfundsudfordringerne.

Martin Damm, næstformand i KL:

“Vi står i disse år over for store forandringer både inden for den grønne omstilling og i den nære velfærd, hvor vi især mangler hænder. Det kan allerede mærkes mange steder. Vi tror, der er et stort løsningspotentiale i at gå sammen på tværs af både kommuner, og måske hele den offentlige sektor, og bede markedet om at hjælpe med nye konkrete løsninger, fx ved at aftale fælles standarder og øget brug af teknologi. For vi står over for udfordringer, hvor der er brug for at dreje på alle håndtag for at finde de gode løsninger.”

Ulla Astman, næstformand i Danske Regioner:

“Det er virksomhederne, som udvikler mange af de nye teknologier, vi har brug for, når vi skal løse store udfordringer som mangel på medarbejdere i vores velfærdssystem og klimaaftryk i byggeri. Derfor ser vi det som et centralt behov at styrke samarbejdet med det private erhvervsliv, og her spiller CO-PI en vigtig rolle. Det er vigtigt at få de helt rigtige instrumenter i spil mellem det offentlige og private, så vi i fællesskab kan sikre de bedste løsninger til gavn for både patienter, personale og samfundet. Helt konkret drejer det sig om at udvikle nogle samarbejds- og finansieringsmodeller, som vi sammen kan stå på.”

Sætter gang i et nødvendigt sporskifte

CO-PI skal som nyt center videreudvikle på erfaringerne fra det tidligere Center for Offentlig Innovation (COI).

CO-PI bygger videre på COI’s stærke innovationsfaglige kompetencer og praksiserfaring. Det nye center vil fortsat arbejde for at styrke den offentlige sektors innovationskapacitet og evne til at udvikle og genbruge værdifulde innovative løsninger på tværs af den offentlige sektor.

CO-PI’s direktør Pia Gjellerup glæder sig til at fortsætte det arbejde og sætte gang i et nødvendigt sporskifte i offentlig-privat innovationssamarbejde:

“Vi står som samfund over for især to presserende udfordringer: klima- og miljøproblemerne og manglen på medarbejdere til velfærdsområderne. Det kræver nye og radikale innovative løsninger. Vi skal som nyt center medvirke til at forløse det enorme innovationspotentiale, der findes i samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor – og sikre, at det får større flyvehøjde og en kraftigere muskel til gavn for os alle.”

Kilde: CO-PI

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Klima | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Klima | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Klima | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Klima | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.