Ny klimavenlig konkurrence

Klima | 23-08-2021 |

Energistyrelsen indkalder i dag tilbud til det teknologineutrale udbud i 2021, hvor solcelleanlæg, vindmøller, bølgeenergianlæg og vandkraftanlæg kan konkurrere om støtte. Fristen for at afgive tilbud er 22. oktober 2021.

I 2021 afholdes det tredje teknologineutrale udbud. Denne gang kan både solcelleanlæg, landvindmøller, åben dør-havvindmøller, bølgeenergianlæg og vandkraftanlæg deltage. Som aftalt med Klimaaftalen for energi og industri mv. fra juni 2020 er støttemodellen ændret fra at være et tillæg til markedsprisen til at være en såkaldt ”Contract for Difference” (CfD-støttemodel), hvor staten påtager sig en større del af den langsigtede risiko forbundet med udbygning af vedvarende energi.

Billede af vindmøller i vand

Billede af ELG21 fra Pixabay

Det seneste teknologineutrale udbud blev afholdt i 2019, hvor solceller og vindmøller konkurrerede om den laveste støttepris, hvilket resulterede i et vægtet gennemsnit af de vindende pristillæg på 1,54 øre/kWh. Det var 32% lavere end året før og 16 gange lavere end pristillægget i den tidligere gældende støtteordning (kaldet 25-øren), der udløb i februar 2018.

Op til 1,2 milliarder kroner i årets udbud

Det kommende teknologineutrale udbud anvender en CfD-støttemodel, hvor VE-opstillere kan opnå en fast afregningspris på op til 25 øre/kWh i 20 år, og hvor den samlede potentielle støtte er på 1,2 milliarder kr. (i 2020-priser). VE-opstillere kan desuden vælge at byde ind i udbuddet med en del af et VE-anlæg. Med denne fleksibilitet vil både støtte og elprissikring bedre kunne tilpasses behovet i det enkelte projekt.

Da forskellige teknologier konkurrerer om støtte i det teknologineutrale udbud, vides det ikke på forhånd, hvordan støtten fordeles mellem sol, vind, bølgekraft og vandkraft.

Tilbud skal afgives via udbudsportalen  senest 22. oktober 2021, kl. 12.00.

Se udbudsmaterialet for det teknologineutrale udbud på udbudsportalen

Læs mere om udbuddet på www.ens.dk/vindogsoludbud.

Fakta om det teknologineutrale udbud:

  • Der vil blive afholdt ét samlet teknologineutralt udbud i 2021, der sammenlægger de afsatte midler for 2020 og 2021. Det teknologineutrale udbud i 2021 vil have et samlet udbetalingsloft for staten på 1,2 mia. kr. (2020-priser) og en kapacitetsbegrænsning på ca. 428 MW (landvindækvivalenter).
  • Det kommende teknologineutrale udbud anvender en tosidet CfD-støttemodel, hvor støtten kan variere fra år til år, mens den er fast inden for hvert kalenderår. Støtten gives i 20 år.
  • Der er fastsat et budloft på 25 øre/kWh. Projekter skal være langt i projektudviklingen, og fx have en lokalplansgodkendelse. Projekter skal nettilsluttes inden hhv. 2 eller 4 år fra indgåelse af kontrakt med Energistyrelsen afhængig af teknologi. Åben-dør havvindmøller skal nettilsluttes inden for 4 år, og de andre teknologier inden for 2 år.
  • Den 4. maj 2021 opnåede det teknologineutrale udbud den nødvendige godkendelse hos Europa-Kommissionen efter retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 2014-2020.
  • Regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgik den 22. juni 2020 en aftale om at fortsætte de teknologineutrale udbud til 2021, hvor der konkurreres om at levere mest grøn strøm for pengene. Derudover blev der reserveret midler til teknologineutrale udbud i 2022-2024.

Kontakt:

Fuldmægtig Anne Uwamariya, 33 92 74 27 anuw@ens.dk

Fuldmægtig Jonas K. Sekamane, 33 92 66 83, e-mail: jsks@ens.dk

 

Kilde: Energistyrelsen

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Energi | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Energi | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Energi | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Energi | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.