Nøglen til CO2-neutral skibsfart ligger i teknologien
Klima | 26-10-2021 | Fagsiderne
Der udvikles hele tiden på nye måder at kunne gøre skibstransport CO2-neutralt, og en ny teknologi giver håbet om at alle de eksisterende 4-takts skibsmotorer kan begynde at sejle på ammoniak metanol. Det betyder altså at de forhåbentligt kan kategoriseres som CO2-neutrale i den nærmeste fremtid.
Ligesom alle andre transportmidler, så står skibsfarten med et ligeså stort pres om at blive CO2-neutrale, og være en stor del af lave en kæmpe reduktion i det klimamæssige fodaftryk. Der er sat mål og forpligtelser i branchen, og når vi har nået 2050, så skal der være en reduktion på 50% af CO2-udledningen. Det forventes også at verdenshandlen og skibstransporten kommer til at stige i et hastigt tempo ved siden af forpligtelsen ved det klimamæssige aftryk. Den nye teknologi med Ammoniak og Metanol ses som et seriøst værktøj til at kunne nå målet.
– Anvendelse af grøn metanol reducerer CO2-udledningen med ca. 70 procent og er derfor et attraktivt brændstof. Det er samtidig et tilgængeligt brændstof, som er let at transportere, siger projektleder Lars Overgaard, Teknologisk Institut.
Udvikling på injektoren af brændstoffet
Det store projekt bliver støttet af Energistyrelsen af deres støtteprogram EUDP, og der er lige nu fokus på Injektorteknologi til grønne brændstoffer i 4-takts skibsmotorer. Udviklingen af den nye teknologi har fokus på at de eksisterende skibe kan sejle på Metanol, og selvsagt også de nye skibe. Man har som 2. prioritet fokus på mulighederne ved ammoniak.
– Udfordringen med metanol er at få brændstoffet til at tænde. Derfor skal vi udvikle en injektor, som sprøjter en mindre mængde diesel ind først, som sikrer tænding og derefter metanol, forklarer Lars Overgaard.
Teknologisk Institut tester injektoren på en lastbilsmotor. Dernæst så bliver 3D-printet prototyper i 1:1 forhold.
Kommerciel løsning til metanoldrift
Motorproducenten, MAN Energy Solutions, har interesse i at være med i forreste række på CO2-neutarle brændstoffer.
– Vi oplever stor interesse for alternative brændstoffer. Efter projektet håber vi at stå med en prototype, som vi kan skalere op til egne motorstørrelser og dermed tilbyde en teknisk løsning til metanoldrift i både eksisterende og nye skibe, siger Finn Fjeldhøj, chef for MAN Energy Solutions, Holeby.
Teknologien skal sørge for at vi sidder med et hurtigt skift fra Metanol til diesel, hvis der skulle opstå nogen form for komplikationer med metanolforsyningen.
– Det er essentielt, at vi finder pålidelige løsninger, der sikrer stabil drift og strømforsyning på skibe, siger Finn Fjeldhøj
Billedtekst: teknologisk intitut, technological Institute, motor
CO2-neutralt ammoniak
Ammoniak vil blive undersøgt som endnu et brugbart brændstof.
– Ammoniak indeholder ikke kulstof og danner dermed ikke CO2. Vi vil undersøge, hvordan forbrændingsegenskaberne er for ammoniak og med brint som støttebrændsel. Hvis brint er baseret på grøn strøm, så får vi et CO2-neutralt brændstof, forklarer Peter Glarborg, professor, DTU.
Han understreger at DTU’s laboratorier vil undersøge den konkrete kemi for ammoniak og brint, og hvorvidt de er egnet til at kunne fungerer som konkrete brændstoffer i en motor.
– Hverken ammoniak eller metanol er fantastiske brændstoffer. De kræver begge et støttebrændsel for at sikre antænding, så det kræver en teknologiudvikling. Den nye injektor er et nøgleelement for at få disse alternative brændstoffer til at fungere i praksis, siger Peter Glarborg, professor, DTU.
Kilde: Teknologisk Institut
SENESTE NYT
ANNONCØRER