Landets ingeniører skal åbne øjnene op for det bæredygtige træbyggeri

Byggeri | 02-11-2021 |

Bæredygtigt byggeri er som mange ved, ved at indtage den danske byggeindustri. Desværre viser det sig at der alligevel er lang vej til at være langt mere bæredygtig, end hvad de fleste danske byggeri kan præstere indtil nu. Byggematerialet CLT (Cross Laminated Timber) begynder langsomt men sikkert at komme ind på byggepladserne, men processen så man helst blev speedet mere op end hvad realiteten byder. Betonbyggeri er stadig en stor spiller i byggebranchen, og det er virkelig ærgerligt mener virksomheden Simpson Strong-Tie. Håbet og troen på at kunne indgå et samarbejde med landets ingeniører, hvor der kan sættes ordentligt skub i at skabe bæredygtige produkter.

Jacob v2Så langt som øjet rækker når man kigger på en byggeplads, så vil det være beton der fylder det meste af byggeriet. Det er desværre sådan, at en af de helt store syndere ved CO2-udledningen, det er produktionen af cement, som altså indgår i beton! Der er lavet utallige af beregninger, og tager man de helt optimistiske beregninger, så viser det sig at først henne i 2090 vil cementindustrien være CO2-neutral. En af de absolut vigtigste hovedingredienser i cement er sand, og på verdensplan er der stor mangel på dette. Det har den konsekvens at betonens pris vi stige markant over tid, og det giver det udfald at flere og flere kigger efter andre alternativer ved byggematerialer.

Det står dog helt klart for Simpson Strong-tie, at flere og flere virksomheder burde kigge nærmere på CLT som et fremtidigt bæredygtigt materiale.

“Fordelene ved at bygge med CLT er mange. Man kan hurtigt producere den mængde materiale, man skal bruge, og så er det enormt stærkt. Desuden er der langt flere muligheder med det, fordi det har en lavere vægt end beton,” mener Jacob Møldrup, der er Market Segment Manager hos Simpson Strong-Tie.

Den gule trøjes nutidige ejermand

I Europa ser man en stigende tendens til at bygge med CLT, og de to lande der har lagt sig i spidsen er Norge og Sverige. Simpson Strong-te vil derfor gerne lave et samarbejde med kommende danske producenter, da de fleste af CLTs produkter bliver produceret i Tyskland, Italien og Østrig.

“Vores nabolande Sverige og Norge er langt foran os, når det kommer til anvendelsen af CLT. De har en lang historie for at bygge med træ og har allerede vist flere eksempler på store bygninger opført i CLT – som fx Valle Wood i Oslo, der er Norges største kommercielle bygning bygget i CLT,” fortæller Jacob Møldrup og fortsætter: “Desværre ser det noget sløvere ud i Danmark. Vi er langt bagud på anvendelsen af CLT, og det er en skam, for det vil være til fordel for mange, hvis det blev mere udbredt. Derfor har vi sat os selv det mål at sætte skub i at få CLT og træbyggerier til at vinde mere frem i Danmark. Og det er noget, vi meget gerne vil vende med de danske ingeniører, så vi i fællesskab kan finde gode, kloge løsninger på de udfordringer, de møder hver eneste dag.”

Der skal handles med det samme

Regeringens Klimapartnerskaber vurderer at byggeprocessen ved nybyggeri, bygningers energiforbrug og produktion/renovering er står for hele 30% af CO2-udledningen fra 2025.

Der er mange åbnelyse fordele ved at gå ind i den grønne omstilling, og bygge bæredygtigt, men der ligger faktisk langt flere gevinster gemt hvis man undersøger sagen.

“En anden væsentlig fordel er, at det isolerer godt i forhold til både varme og lyd, og så skaber det et super godt indeklima,” understreger han og fortsætter: “Træet optager og afgiver fugt hele sit liv, sådan at det finder en god fugtbalance. Det er virkelig godt for os mennesker at bo i, da vi på mange måder er nogle skrøbelige skabninger. Vi har ikke godt af, at indeklimaet hverken er for tørt eller for fugtigt. ”

CLTs styrke kan sammenlignes med betonens styrke, og det er på grundlag af at de mange forskellige limede lag af træ giver den holdbarhed. CLT er let i vægt i forhold til beton, og alene af den grund er det et bæredygtigt produkt, da transport osv. af materialet ikke koster så meget på vægten.
CO2 bliver optaget af træet, og derfor betragtes CLT som værende bæredygtigt.

Kilde: Simpson Strong-tie

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.