Kunstig intelligens skal hjælpe ejendomsudviklere og arkitekter

Teknologi | 27-01-2022 |

Spacemaker, der leverer kunstig intelligens til arkitekter og ejendomsudviklere, skal fremover hjælpe statens ejendomsselskab med at udvikle og få mest mulig værdi af mulige byggeretter.

Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, der udvikler og sælger ejendomme fra staten og regionerne, og som blandt andet kommer til at stå for opførelsen af den kommende Jernbanebyen i Sydhavnen, vælger nu at gøre brug af Spacemakers kunstig intelligens til alle grunde med mulighed for nybyg.

Det sker med henblik på at optimere udnyttelsen af de ejendomme og deciderede byggegrunde, som selskabet hvert år lægger billet ind med henblik at udvikle boliger, herunder almene boliger, samt ejendomme til andre formål.

– De ejendomme, vi modtager, er meget forskellige, og før vi sælger dem, er det vigtigt, at vi forstår potentialet i dem. Spacemakers værktøjer gør det muligt for os allerede i den indledende fase hurtigt at kortlægge udviklingsmulighederne, f.eks. om der er plads til at opføre ekstra boliger på en byggegrund med eksisterende ejendomme på. Når vi har et overblik over mulighederne, bliver det nemmere for os at anslå den rigtige pris, siger Peter Larsson, arkitekt og projektleder hos Freja Ejendomme.

Forventningen er, at vi fremadrettet kan springe flere trin over i den indledende fase og hurtigere komme i gang med at konkretisere et projekt, fortæller Peter Larsson, arkitekt og projektleder hos Freja Ejendomme i forbindelse med brugen af Spacemaker.

’Nemmere dialog med kommunen’

Freja Ejendomme overtager også statslige ejendomme, der oprindelig er tiltænkt og designet til en funktion, der ikke er brug for mere, og derfor skal rives ned. Det betyder, at Freja Ejendomme i praksis står med en grund, hvorpå et nyt byggeprojekt skal realiseres, og her kommer Spacemaker også i spil.

Ifølge Peter Larsson benytter stadig flere kommuner og arkitektrådgivere, som løser opgaver for Freja Ejendomme, Spacemaker, og Spacemaker-licensen gør dermed dialogen med begge parter nemmere. F.eks. er overførsel af filer og data ukompliceret, fordi de foregår i samme system. En anden fordel er, at Spacemaker modsat andre BIM-tools er koblet sammen med eksterne landkort og data, hvilket skruer op for graden af detaljer og hastigheden i et projekt.

– Systemet er mere intelligent end andre, og lynhurtigt kan vi f.eks. se, hvor meget nabobygningen skygger. Forventningen er, at vi fremadrettet kan springe flere trin over i den indledende fase og hurtigere komme i gang med at konkretisere et projekt.

– Det vil føre til en bedre forståelse af, hvad vi vil tale med kommunen og arkitekten om. Og vi kommer til at arbejde markant hurtigere, før vi designer det endelig projekt, tilføjer Peter Larsson.

Freja Ejendomme fik i 2021 omkring 10 grunde med mulighed for nybyggeri, og forventningen lyder på det samme antal i 2022. Størrelsen kommer til at variere fra store til mindre grunde, dog vil rækkehuse og helt op til nye bydele være i spil.

Succes med prøveperiode

Spacemaker arbejder i øjeblikket på samarbejder med flere kommende kunder, forklarer Even Brænne Olstad, der er arkitekt og talsmand i Danmark.

– Vi har i øjeblikket succes med at tilbyde en ’trial-periode’, hvor interesserede arkitekter og udviklere kan teste vores løsninger. Udover de muligheder Peter Larsson beskriver, så skaber de hurtige iterative processer samt data på alt fra sollys, skygge, varme og bæredygtighed enorm værdi for vores kunderne. Netop fordi byggeprojekternes placering på byggearealet hurtigt bliver optimeret, forklarer Even Brænne Olstad.

Kilde: Spacemaker

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.