Juletræet kan gøre nytte i badet

Klima | 27-12-2021 |

Der er mange måder at gøre nytte af et udtjent juletræ på. En af de bedre, er at aflevere det på en genbrugsplads, der fliser det og sender det til det lokale varmeværk som brændsel. Det er en mulighed i stadig flere kommuner.

Der er energi i et gennemsnitligt juletræ til varmen i godt og vel to brusebade. Så de cirka 1,5 millioner juletræer i danske hjem, svarer til mindst 3,5 millioner brusebade.

Brændværdien i nåletræ er faktisk højere end i løvtræ. Det strider mod, hvad de fleste brænde-entusiaster mener at vide. Forskellen er, at løvtræ er mere kompakt og brænder mere regelmæssigt, fordi der ikke er harpiks i, hvorimod nåletræ er lettere ved samme volumen, men indeholder flere kalorier per vægtenhed netop på grund af indholdet af harpiks, som har høj brændværdi. Derfor er brændværdien, som jo selvfølgelig skal måles per vægtenhed, højere i nåletræ. Vi taler dog om blot cirka 0,6 procent højere brændværdi i nåletræ.

Harpiksen sidder fordelt i både bark, ved og nåle, men indholdet er højt i nålene, så det er en fordel at så mange nåle som muligt kommer med ind i fyret. Det kan blandt andet gøres ved ikke at have træet i stuen alt for lang tid.

Har du vandet dit juletræ?

For at forlænge levetiden og friskheden i nålene på dit træ, er det en god ide at vande træet i juletræsfoden; og såmænd også inden du tager det ind i stuen. Du kan fx lade det stå oprejst i en spand med vand, mens det venter på at komme ind. Det givet træet mulighed for at opretholde et højt vandindhold, som også får nålene til at sidde bedre fast.

Nålene har også et højt indhold af næringsstoffer, og næringsstoffer ender i asken efter træet er brændt.

– Vi vil gerne have næringsstofferne tilbage til jorden. Ved normal flis-produktion sørger man for, at størsteparten af nålene falder af i skoven, men juletræer skal jo helst have nåle på, fortæller skovfoged Rasmus Willumsen fra HedeDanmark.

Når man brænder helt rent træ af uden bark og nåle, så er står man tilbage med blot 0,26 procent aske sammenlignet med den mængde træ man brændte af. Det tilsvarende tal for bark og nåle kan være så højt som 4 procent.

– Vi fører flis-aske tilbage både til landbrugs- og skovbrugsarealer, siger skovfogeden.

– Der er ikke stor tradition for gødskning i skovbruget i Danmark, men med flis-asken er der åbnet mulighed for at bevare skovens dyrkningsgrundlag. Man må gødske en skov med flis-aske tre gange på en omdrift, som i bioaskebekendtgørelsen er defineret som 75 år, og der er studier, der viser, at næringsstof-balancen er positiv på en gennemsnitlig dansk jordbunds-kvalitet ved bare to gange gødskning med flis-aske på skovarealer, fortæller Rasmus Willumsen.

Kilde: Dansk fjernvarme

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Energi | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Energi | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Energi | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Energi | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.