IoT løftes op i en helt ny liga

Teknologi | 11-03-2022 |

Det er to sværvægtere på hver sit felt, der står bag det nye selskab Sense Solutions, som specialiserer sig i forædling af IoT-data. Cibicom, som ejer både sendemaster og det nationale LoRaWAN IoT-net, og Micro Technic der producerer IoT-enheder, kan nu som de første levere hele IoT-værdikæden fra sensor til dashboard.

Cibicom

Med etableringen af Sense Solutions er der kommet en ny type spiller på IoT-markedet. Sense Solutions er et joint venture mellem Cibicom og Micro Technic, som samler brikkerne i IoT-værdikæden fra behovsafdækning, måling og dataopsamling til analyse og integration. Cibicom og Micro Technic ejer henholdsvis 51 og 49 procent af Sense Solutions. Med det nye strategiske initiativ kan de tre partnere levere end-to-end IoT-løsninger, der føder brugbare IoT-data direkte ind i kundens data warehouse.

Cibicom og Micro Technic har begge været på IoT-markedet i en årrække. Cibicom som leverandør af infrastruktur og distribution af IoT-data, og Micro Technic som en af landets få producenter af IoT-enheder. Hidtil har IoT-markedet været domineret af siloløsninger, som kunderne selv har skullet stykke sammen med det resultat, at værdien af de opsamlede IoT-data er stærkt begrænset. Sense Solutions kan levere åbne løsninger, der bliver en integreret del af kundens eksisterende platform.

Ejer det danske LoRaWAN-net

-Vi ejer det nationale LoRaWAN-net og har en lang række kompetencer inden for sikkerhed og drift, men det er blot ét element i IoT-værdikæden. Der er et enormt potentiale i IoT, men hvis markedet for alvor skal flytte sig, skal fokus væk fra dimser og netværk og over på værditilførsel. Der er noget paradoksalt ved, at både leverandører og brugere er så optagede af praktikken og så lidt af udbyttet af IoT-løsningerne. Det er det, vi gerne vil ændre, siger CEO i Cibicom gruppen, Michael Meister og tilføjer:

-Vores fokus er 100% på de vertikaler, hvor vi ikke har samarbejder med andre i forvejen, og dette marked er så stort, at der er rigelig plads til flere parallelle aktiviteter.

Selvom der skrives og tales meget om IoT, er det et forholdsvist umodent og interessedrevet marked. Mange IoT-projekter udspringer og lever i ingeniørafdelingerne, og løsningerne er siloopdelte.

Hele IoT-leverancen

-Ingen tager ejerskab over hele IoT-leverancen. Værdikæden håndteres af mindst fire leverandører, og det er meget frustrerende for kunderne. IoT er for komplekst til, at de kan stå for det hele selv, siger administrerende direktør i Micro Technic Frank Max Laursen. Micro Technic har i over 40 år specialiseret sig i elektronikproduktion til det industrielle marked og har et voksende antal IoT-kunder i sin eksisterende kundebase.

-Som det seneste har vi bygget en IoT-platform, der forbinder enhederne, men det er ikke nok for kunderne. Vi bliver mødt med et stort behov for at kvantificere og forædle IoT-dataene, så de kan bruges til analyse og dermed skabe et beslutningsgrundlag. Derfor har vi etableret Sense Solutions sammen med Cibicom, siger Frank Max Laursen.

Erfarne dataanalytikere

I spidsen for Sense Solutions står Mads Liebst og Bo Erichsen, der har mange års erfaring inden for data analytics og softwareudvikling og datakommunikation.

-Det er det helt rigtige tidspunkt at træde i karakter på IoT-markedet. Det stærke fokus på klima og den digitale omstilling driver interessen for IoT frem i hastigt tempo. Vores fokus ligger i første omgang på miljø, smart cities, trafik på fx parkeringspladser, offentlige pladser, strande, vandløb mv, hvor build-on IoT-løsninger og LoRaWAN er det oplagte valg. Vi kan levere samlede løsninger for hele værdikæden lige fra analyse af businesscasen, valg af sensortype og den optimale måling til netværk, dataforædling samt sikkerhedsaspekter omkring løsningerne. Vores mål er at løfte kompleksiteten ud af opgaven og varetage det for kunden, siger Mads Liebst, CCO i Sense Solutions.

Om Cibicom

Cibicom er en infrastruktur- og televirksomhed, som driver 35 op til 300 meter høje sendemaster i hele Danmark samt et 3500 kilometer landsdækkende fibernet. Derudover ejer Cibicom tre datacentre og et døgnbemandet overvågningscenter. Masterne benyttes til broadcast af TV, radio (AM/FM/DAB+), Internet-of-things (IoT) og kritiske kommunikationsløsninger til beredskab og industri. Cibicom hed tidligere Teracom og var ejet af den svenske stat. I dag ejes virksomheden af den europæiske kapitalfond Agilitas. Cibicom omsatte i 2020 for 376 mio. kroner og beskæftiger 150 medarbejdere.

Kilde: Cibicom

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Teknologi | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.