Installationsbranchen er godt rustet til voldsom vækst i varmepumpemarkedet

Byggeri | 15-03-2022 |

De danske el- og vvs-installatører er klar til at håndtere den eksplosive vækst, som varmepumpemarkedet oplever netop nu. Selv ved en fordobling i salget næste år, er én installeret varmepumpe om ugen per godkendte installationsvirksomhed nok til at følge med efterspørgslen, viser TEKNIQ Arbejdsgivernes beregninger.

Sidste år blev der solgt lige knap 24.000 vandbårne varmepumper i Danmark, hvilket svarer til en vækst på 56 procent i forhold til året forinden. Det er derfor ikke usandsynligt, at antallet stiger til cirka 50.000 årligt i løbet af de næste par år.

Men selv når det sker, er installationsbranchen fortsat klar til at matche kundernes efterspørgsel på selve installationsarbejdet. Det vurderer TEKNIQ Arbejdsgiverne, som har beregnet, at en enkelt varmepumpe om ugen per VE-certificeret installatør er nok til at opfylde den stigende efterspørgsel.

”Der er i dag 1.200 VE-godkendte installationsvirksomheder, så hvis de bare i gennemsnit installerer en enkelt varmepumpe om ugen året rundt, så er vi i mål. Samtidig er der andre markeder – fx installation af gasfyr – som bremser helt op”, forklarer Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

VE-godkendelsen er et uddannelsesbevis, der sikrer, at installatøren har de rette evner til at installere, indregulere og servicere blandt andet varmepumper. Samtidig er det et krav, hvis kunder ønsker tilskud fra blandt andet Bygningspuljen, at den udførende installatør er VE-godkendt, så man ikke går på kompromis med kvaliteten af installationsarbejdet.

Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Troels Hartung, chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

 

Hurtig omstilling

Selvom mange virksomheder i installationsbranchen søger efter flere medarbejdere i øjeblikket, er der stadig plads til at håndtere væksten i konverteringer væk fra olie- og gasfyr til blandt andet varmepumper.

”Der vil givetvis være nogen, som skal efteruddannes med fx leverandørkurser, så de kan lære den enkelte varmepumpe at kende. Eller hvis man eksempelvis har arbejdet med gasfyr før. Men branchen er meget hurtig til at omstille sig.” siger Troels Hartung og uddyber:

”Det så vi for eksempel i forbindelse med VE-godkendelsesordningen, hvor mere end 1.100 blev uddannet og VE-godkendt på et års tid. Derudover har den kraftigt stigende interesse betydet, at rigtig mange installationsvirksomheder allerede har samlet stor erfaring med varmepumper de seneste år.”

Ramt af ketchupeffekt

Det kræver i gennemsnit mellem 30 og 40 timers arbejde at få opsat en varmepumpe fra første tilbud til færdig installation.

”Producenterne har været udsat for en ketchupeffekt, da ingen havde forudset udviklingen, og har derfor aktuelt haft lidt svært ved at følge med efterspørgslen,” siger Troels Hartung.

TEKNIQ Arbejdsgiverne understreger dog, at varmepumpeproducenterne er godt i gang med at skrue op for kapaciteten.

De seneste to år er der hvert år solgt omkring en halv gang flere luft/vand-varmepumper og jordvarmepumper i Danmark i forhold til året forinden.

TEKNIQ Arbejdsgiverne afholder energikonference på Christiansborg d. 29. marts om, hvordan vi kan gøre bygningsopvarmningen grøn.

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Indeklima | 01-07-2022 |

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Indeklima | 02-06-2022 |

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Indeklima | 12-05-2022 |

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

Indeklima | 03-05-2022 |

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.