Grøn strøm til kæmpe ejendomsportefølje

Byggeri | 25-08-2021 |

For to år siden gik NREP ind i RE100 og forpligtede sig til at bruge grøn energi i sine egne kontorer (ca. 5.000 kvm). Den milepæl er nu nået. Nu gælder det ejendomsporteføljen på flere end 3 mio. kvm., hvor elforbruget er mere end 700 gange større. Ambitionen er at nå i mål senest i 2025 og imødekomme det stigende antal kunder, bl.a. Bring, der efterspørger grøn energi.

NREP solceller på tag

Johan Hallgren Madsen på en af de industribygninger, denne beliggende i Ishøj syd for København, der sidste år fik opsat tagbaserede solcelleanlæg.

”Vi er kommet i mål med at forsyne vores egne kontorer med grøn energi. Det gjorde vi ved først at købe grøn strøm, mens vi selv begyndte at producere grøn strøm fra solceller. Nu er udfordringen at gøre det samme på hundredvis af ejendomme,” siger Johan Hallgren Madsen, Sustainability Manager, NREP.

Sidste år satte NREP solcelleanlæg med en samlet kapacitet på over 7 MW i drift på fem af sine industribygninger. Anlæggene er de første tagbaserede solcelleanlæg i Danmark, som leverer strøm direkte til det offentlige elnet. El-forbruget i NREP’s kontorer ligger på godt 210 MWh årligt, og solcelleanlæggene forventes at producere tæt på 6.000 MWh årligt.

Dermed når NREP let i mål i forhold til den forpligtelse, der fulgte, da man i 2019 meldte sig ind i RE100. RE100 er et globalt initiativ, der samler en række af verdens mest toneangivende virksomheder, som forpligter sig til at drive deres forretning med vedvarende elektricitet. Fra Danmark deltager bl.a. Carlsberg, Novo Nordisk og Lego Group. NREP er den eneste repræsentant fra den danske ejendomsbranche.

”Vi lykønsker NREP med overgangen til 100% vedvarende elektricitet i deres kontorer. For en virksomhed, der blev medlem af RE100 i 2019, er dette en fantastisk præstation. Samtidig viser den, at fastsættelsen af ambitiøse mål kan drive forandring. NREP viser hele ejendomsbranchen, at vedvarende energi kan give mening fra både et miljø- og forretningsmæssigt perspektiv,” siger Sam Kimmins, Head of RE100

Samme udfordring, 700 gange større

Nu vil NREP sætte grøn strøm til hele sin ejendomsportefølje senest i 2025. Det omfatter 3 mio. kvm. og et energiforbrug på godt 150.000 MWh årligt. Ambitionen imødekommer samtidig lejerne, som i stigende grad efterspørger vedvarende energi. Det gælder bl.a. logistikvirksomheden Bring, som sigter efter at gøre sine leverancer fossilfri inden 2025. Her er lejemålet af NREP’s 15.000 kvm. store logistikcenter i Greve – med solceller på taget – en løftestang til at nå målet:

”Lokal og grøn strømproduktion bliver kun vigtigere for vores forretning, men som lejere kan vi ikke selv foretage de store investeringer, der ofte tjener sig selv hjem ud over lejeperioden. Derfor er samarbejdet med udlejere ekstremt vigtigt, og her er NREP førende,” siger Jonas Olsson, ejendomschef hos Bring og ansvarlig for de knap 30 logistikcentre, som virksomheden lejer i Danmark og Sverige.

NREP’s målsætning om at vedvarende energikilder skal dække strømforbruget til virksomhedens ejendomsportefølje er et delelement af en overordnet målsætning om at opnå en CO2-neutral portefølje.

”Idéen med at bruge industritage til at producere vedvarende energi i stor skala har været en unik innovation for os. Den vej fortsætter vi ned ad, ligesom vi arbejder med energisparetiltag. På boligsiden arbejder vi fx med en energifællesskabsmodel, hvor store fælles solcelleanlæg kan afløse individuelle anlæg og skalere den grønne energi meget bedre,” siger Johan Hallgren Madsen og fortsætter:

”Energifællesskaberne kan også udvides med grøn varmeproduktion. Vi har lavet projekter med geotermisk varme, hvor vi udnytter den energi, der er i jorden, til at producere varme og køling med. Det spiller rigtig godt sammen med solceller, fordi man bruger en varmepumpe til at trække energien ud af jorden. Den kører på strøm, som kommer fra solcellerne. Derfor er elektrificeringen så vigtig. Den muliggør de næste skridt.”

Forpligtelsen i RE100

 • NREP har forpligtet sig til udelukkende at forbruge elektricitet fra vedvarende energikilder.
 • Forpligtelsen omhandler Scope 2-emissioner hvilket i NREP’s tilfælde omfatter el-forbrug i NREP’s kontorer
 • Forpligtelsen gælder 100% af elforbruget fra 2020 og frem.
 • Det relevante forbrug ligger omkring 210 MWh per år fordelt på 7 lokationer hvor de største er i de skandinaviske hovedstæder; København, Stockholm, Helsinki og Oslo.
 • Forpligtelsen omfatter ikke elforbruget i de udlejningsejendomme som NREP ejer eller driver. NREP har dog en ambition om dette elforbrug ligeledes skal komme udelukkende fra vedvarende energikilder, senest fra 2025.

Om de fem solcelleanlæg

 • Solcelleanlæggene er placeret på tagarealerne af 5 logistikejendomme på tværs af Danmark og har en samlet kapacitet på 6,9MW
 • Solcelleanlæggene har hver en kapacitet på mellem 1,1 og 1,4 MW
 • Solcelleanlæggene er de første tagbaserede solcelleanlæg i Danmark som producerer strøm direkte til det offentlige elnet
 • Anlæggene er blevet tildelt et 20-årigt pristillæg på 14,9 øre per kWh fra Energistyrelsen
 • Anlæggene er leveret af Better Energy
 • Anlæggene er i byggefasen blevet finansieret af Danmarks Grønne Investeringsfond

Om RE100

RE100 er et globalt initiativ, der samler verdens mest indflydelsesrige virksomheder, der forpligter sig til 100% vedvarende energi. Anført af Climate Group, en international nonprofitorganisation, i partnerskab med CDP, har gruppen af virksomheder en samlet omsætning på over USD 6.6 billioner og opererer i en bred vifte af sektorer. Sammen sender de et stærkt signal til politiske beslutningstagere og investorer om at fremskynde overgangen til en økonomi baseret på vedvarende energi.

Kilde: Nrep A/S

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.