Gratis supersoftware til SMV’er finder bedste løsning blandt tusinder

Teknologi | 18-03-2022 |

Novo Nordisk, Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet har skabt et digitalt open source-optimeringsværktøj, som er bygget til at reducere omkostningerne i udviklings- og optimeringsprojekter.

Et nyt digitalt værktøj udviklet af Novo Nordisk til at forbedre medicinalvirksomhedens udviklingsarbejde bliver nu gjort gratis tilgængeligt for danske produktionsvirksomheder. Værktøjet, der går under navnet Brownie Bee, er blandt andet blevet testet af virksomheden RadiSurf, der producerer overfladebehandling. De har med den nye software forlænget levetiden af deres coating med 140 procent.

– Det gik hurtigt op for os, hvor nemt det er at bruge Brownie Bee, fordi man laver ét eksperiment ad gangen. Samtidig er værktøjet særdeles effektivt, fordi det hele tiden vælger det eksperiment, der forventes at være mest produktivt. Det sikrer også, at man ikke låser sig fast og bruger tid på parametre, der ikke betyder noget, siger Mie Lillethorup, teknologichef ved RadiSurf i en pressemeddelse.

Softwaren i Brownie Bee kombinerer ideer fra ældre statistiske metoder til forsøgsplanlægning, fx Design of Experiments (DOE), med moderne maskinlæring. Der ligger derfor velafprøvet matematik bag algoritmen, der allerede har bevist sit værd.

Tidligere er der udkommet en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvor man satte en lignende algoritme til at konkurrere mod en lang række professorer og industrispecialister om at optimere en bestemt kemisk reaktion til fremstilling af medicin. Både professorerne og algoritmen fik 20 forsøgsrunder til at opnå det bedst mulige udbytte. Det viste sig, at algoritmen slog alle menneskehjernerne i både hurtighed og pålidelighed i at opnå det bedste udbytte.

Gratis forløb for virksomheder

Potentialet for danske virksomheder er så lovende, at Industriens Fond har investeret i et treårigt projekt sammen med Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet. Målet er at udbrede det digitale værktøj til danske produktionsvirksomheder, som dermed vil kunne styrke både konkurrencedygtighed og digitaliseringsgrad.

I løbet af det treårige projekt skal det digitale værktøj gøres endnu mere brugervenligt, så det bliver praktisk anvendeligt for danske virksomheder uanset deres digitale modenhed. Alexandra Instituttet får her til opgave at optimere brugerfladen. Samtidig får Teknologisk Institut til opgave at implementere Brownie Bee via en række udviklingsforløb med danske virksomheder.

– Vi vil gerne gøre værktøjet tilgængeligt for den klassiske danske SMV og få flere til at bruge matematik (og data) til at forbedre og udvikle deres produkter gennem datadreven produktudvikling. Det kræver, at vi pakker den bagvedliggende komplekse og hårde matematik ind i et brugervenligt webtool, der er nemt at arbejde med, siger Jakob Langdal Jensen, der er Principal Cloud Architect, PhD ved Alexandra Instituttet

I første omgang kan virksomheder søge om at deltage i et gratis forløb på to-tre måneder , der giver vejledning til brug af programmet. Der er dog kun plads til plads til 9 virksomheder mere inden for projektet, og 2-3 virksomheder kan starte et forløb inden eller lige efter sommerferien.

Ifølge Industriens Fond vil Brownie Bee også være en genvej til at styrke digitaliseringsindsatsen.

– Vi ved, at virksomheder, der formår at udnytte ny teknologi, bliver mere konkurrencedygtige. Men det er svært at finde tid, penge og kompetencer til at gribe de digitale teknologier på en måde, der skaber værdi. Især i mindre virksomheder er det en stor beslutning at foretage omfangsrige innovationsinvesteringer. Derfor vil vi gerne hjælpe virksomhederne på rette vej, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

Kilde: Alexandra Instituttet

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Teknologi | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.