Finansiering af solcellepark

Klima | 12-10-2021 |

EKF Danmarks Eksportkredit (EKF) har netop sagt ja til at give et eksportlån på cirka 500 mio. kr. til den danske solenergigigant Obton. Lånet sikrer, at Obton kan købe solcelleparken Shirakawa (31 MWp) i Japan. Forretningen er samtidig EKF’s første solcelle-finansiering.

Det er første gang, at Obton køber sig ind i en solcellepark i Asien, og det havde ganske enkelt ikke været muligt uden EKF’s finansielle opbakning, forklarer Obtons stifter og CEO, Anders Marcus.

– De japanske banker ville ikke låne os penge til at købe projektet, fordi det er vores første projekt i Japan. Derfor var det afgørende for vores muligheder for at komme i gang i Japan, at EKF trådte til med et eksportlån. Forretningen er supervigtig for os, både fordi den giver os adgang til det japanske marked, og fordi vi får førsteret hos sælgeren til at byde på en pipeline af andre projekter, siger Anders Marcus.

Obton, som har hovedsæde i Aarhus, opkøber, udvikler og driver solenergi-projekter og gør det muligt for både private og professionelle investorer at sætte deres penge i solenergi. Obton stiller selv med et beløb svarende til det halve af de penge, som lånes hos EKF.

Obtons 170 ansatte, hvoraf de fleste sidder i hovedkvarteret i Aarhus, forvalter investeringer i flere hundrede solprojekter i Europa og Canada. Obton udvider løbende porteføljen af projekter, også geografisk, og Obton har i noget tid kigget på et opkøb af Shirakawa i Japan.

– Japan kan gå hen og blive et utroligt vigtigt marked inden for solenergi, og med dette opkøb har vi med ét slag fået benet mere end inden for på det japanske marked. Så det er virkelig godt, siger Anders Marcus.

EKF tager første skridt ind i solenergi

Også hos EKF er der stor tilfredshed med forretningen, som er EKF’s første finansiering af en solcellepark.

– Hos EKF har vi en ambition om at være med til at finansiere den grønne omstilling, og solenergi er en afgørende teknologi i den grønne omstilling. EKF er jo allerede – i kraft af vores mangeårige indsats for eksporten af dansk vindteknologi – et af verdens mest grønne eksportkreditinstitutter, men vi har store forhåbninger om at kunne gentage succesen indenfor solenergi og Power-to-X, siger Thomas Hovard, Chief Commercial Officer for Corporates & Institutions i EKF.

For EKF er det konkrete projekt en god første erfaring med at finansiere en ny type aktiv, nemlig solprojekter:

– Som en første solprojekt-finansiering er Shirakawa-projektet ideelt for EKF. Vi får værdifuld erfaring med at finansiere den type aktiv, men uden at løbe konstruktionsrisici og markedsrisici, fordi projektet er bygget og har en god, fornuftig indtægt, og vi gør det sammen med en meget kvalificeret partner i Obton, siger Thomas Hovard.

Perspektiverne indenfor sol er store. EKF har flere projekter i pipelinen, både med Obton og med andre danske og internationale solenergi-aktører, herunder også projekter med flere risici end Shirakawa-projektet. Det kan både være opgradering af eksisterende solprojekter, så der kan produceres mere grøn energi på samme areal, og deciderede nye projekter.

Yderligere information fra EKF

Thomas Hovard, Chief Commercial Officer for Corporates & Institutions via Chief Communication Consultant Søren Weber Stendal, 20 19 45 21, sws@ekf.dk

Kilde: Danmarks Eksportkredit

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Energi | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Energi | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Energi | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Energi | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.