EU – Det skal være let at anvende data

Teknologi | 23-02-2022 |

EU har i dag præsenteret sit forslag til nye regler for, hvordan industrien fremover kan anvende de store mængder industrielle data og dermed udnytte den store viden, som ny teknologi og digitalisering har givet adgang til, og som virksomhederne kan bruge til at udvikle nye produkter og services. DI ser stort potentiale for virksomhederne og hilser forslaget velkomment.

Rikke Hougaad

Branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital. Foto: Sif Meincke

EU-Kommissionen vurderer, at større anvendelse af data i industrien kan få EU’s samlede økonomi til at vokse med 3,4 procent i BNP i 2025.

– Anvendelsen af data rummer kæmpestort potentiale for virksomhederne, og med de nye regler fra EU er der skabt mere klarhed over, hvilke regler der gælder, og det er vi superglade for. For virksomhederne betyder det, at de kan tage de nye muligheder bedre i brug.

– Med de nye regler bliver det f.eks. lettere for virksomhederne at bruge data fra sensorer, som styrer varmeforbruget eller overvåger produktionsapparatet, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital, som er DI’s branchefællesskab for teknologiske virksomheder.

Hidtil har der været stor uklarhed om, hvem der ejer disse data, og hvordan de kan anvendes. Med forslaget til dataforordningen kommer der nu mere præcise færdselsregler for, hvordan virksomheder kan indgå aftaler med hinanden om data. Det støtter DI op om, for en europæisk dataøkonomi vil give endnu bedre grobund for innovation og skabe vækst og kan endda fremme den grønne omstilling.

Danmark – og resten af EU – halter bagefter USA og de asiatiske lande med at udnytte viden fra data til nye produkter og services.

– Det er meget vigtigt, at danske virksomheder bliver bedre til at anvende data. Hvis vi i Danmark kan lægge os i spidsen og tage disse muligheder i anvendelse, har vi alle forudsætninger for at fremme vores konkurrenceevne, den grønne omstilling og ikke mindst skabe øget vækst, siger Rikke Hougaard Zeberg.

DI vil i de kommende forhandlinger dog holde øje med, at reglerne ikke bliver for restriktive.

– Vi kan godt være bekymret for, at reglerne ender med at blive for stramme og dermed begrænser virksomhedernes muligheder for at skabe nye innovative forretningsmodeller. Samtidig er det vigtigt, at holde den rette balance med, hvad virksomhederne selv kan aftale indbyrdes, og hvad der skal bestemmes af lovgivning – udgangspunktet må stadig være aftalefriheden, siger Rikke Hougaard Zeberg.

Kilde: DI – Dansk Industri

 

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Teknologi | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.