Energy Cluster får topkarakter af COWI

Teknologi | 26-08-2021 |

I en ny evaluering får Energy Cluster Denmarks innovationsmodel topkarakter fra COWI for at etablere og gennemføre en række samarbejder mellem SMV’er og vidensinstitutioner. Der lægges særligt vægt på, at projektet lykkedes med at sikre efterspørgsel samt med at producere konkrete løsninger på markedsudfordringer.

Det skyldes især den unikke tilgang til at skabe innovation, hvor det er industriens behov som er i centrum: ”Det unikke ved dette projekt er, at det på alle parametre er efterspørgselsdrevet. Idéerne opstår i branchen og knytter sig til et konkret udviklingsbehov. Der sidder en eller flere (ofte store) potentielle slutkunder bag hvert udviklingsprojekt. Projektets innovationsmodel sikrer således efterspørgsel og ejerskab og producerer meget konkrete løsninger på markedsudfordringer.” hedder det i rapporten, der er udarbejdet til Erhvervsstyrelsen.

Offshore Industri

Offshore industrien er i udvikling

Evalueringen sætter også en tyk streg under, at det er en fordel at have en neutral organisation som er ansvarlig for projektledelsen, da innovationen i klyngen kræver konkurrerende virksomheder samarbejder: ”Samarbejderne ville ikke være sket uden ECD som platform og facilitator, og er ofte mellem konkurrerende virksomheder.”

”Offshorebranchen er i en rivende udvikling i disse år. Vi tror på, at efterspørgselsdreven innovation er vejen til at udvikle branchen via helt konkrete resultater i vores innovationsprojekter. Og så er det en ros til vores projektledere, at 98 pct. af aktivitetsmålene i projektet er nået,” udtaler Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark.

Efterspørgsel og innovation går hånd i hånd

Projektet, der er tilrettelagt og implementeret efter en problemorienteret innovationsmodel, har til hensigt at øge konkurrencekraften i danske virksomheder ved at understøtte samarbejder mellem SMV’er, videninstitutioner og branchens store virksomheder. Projektet bygger på et behov, der er opstået fordi offshorebranchen både internationalt og nationalt er udfordret, og der er behov for reducerede omkostninger på både etableringsomkostninger og driftsomkostninger.

For at imødekomme de nødvendige omkostningsreduktioner og opnå en konkurrencekraft, der gør den danske offshoreindustri i stand til at fastholde de opnåede markedsandele, er det nødvendigt at øge innovationen betydeligt. Effektiv innovation kan skabes gennem et bredt samarbejde mellem operatører som problemejere og på den anden side virksomheder, typisk SMV’er og videninstitutioner.

COWI understreger derfor, at det unikke ved dette projekt er, at det på alle parametre er efterspørgselsdrevet. Idéerne opstår i branchen og knytter sig til et konkret udviklingsbehov. Der sidder derfor en eller flere (ofte store) potentielle slutkunder bag hvert udviklingsprojekt.

Konkrete løsninger på markedsudfordringer

I COWIs evaluering af projektet, fortæller de deltagende virksomheder først og fremmest, at disse innovationsprojekter aldrig var blevet sat i gang uden programmet. Det har været afgørende, at Energy Cluster Denmark har faciliteret sammensætningen af et hold, sikret fremdrift og ikke mindst sikret engagement og samarbejde blandt branchens største virksomheder og andre problemejere.

Deltagerne fremhæver også, at holdene er sammensat sådan, at alle deltagere vinder ved at være med i projektet og har fungeret som ligeværdige partnere, frem for eksterne leverandører. For små virksomheder, betyder innovationsmodellen, at virksomhederne dels får adgang til at samarbejde med de store virksomheder og dels, at de får et skarpt tilpasset innovationssamarbejde, som er konkret for den enkelte virksomhed og tilpasset mod en fremtidig potentiel stor nøglekunde.

Helt konkret, er status på evalueringstidspunktet, at imponerende 98% af de opstillede aktivitetsmål i projektet er nået. Baseret på resultaterne og effekten af projektet, er COWIs vurdering derfor ikke til at tage fejl af; topkarakterer til Energy Cluster Denmark for at programmet i høj grad adresserer nogle af de mest centrale barrierer, der eksisterer i branchen for at lave denne form for innovationsarbejde.

Læs evalueringen her.

Kontakt:

Kommunikationschef Thomas Ebdrup
Energy Cluster Denmark
Mail: teb@energycluster.dk
Tlf.: 29 72 76 85

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.