Ekstra fokus på uafhængighed af russisk gas

Klima | 21-03-2022 |

Danskerne skal hjælpes ud af naturgassens favn og have tilbud om grøn varme. Derfor er det godt at regeringen nu sætter ekstra fokus på uafhængighed af russisk gas og sigter mod udbygning af grøn og vedvarende energi.

Dansk Fjernvarme roser regeringens initiativ til samtaler med kommunerne og opfordrer til at fremskynde planlægning af grøn fjernvarme i naturgasområderne. I øjeblikket spilder boligejerne tid og penge på mindre samfundsøkonomisk effektive løsninger fordi de ikke kan få svar på om deres naturgasfyr kan blive udskiftet med en fjernvarmeløsning.

– Vi skal have sat turbo på udfasningen af russisk gas. Med hurtig planlægning vil mere end 300.000 ramte danskere med naturgasfyr kunne få installeret fjernvarme inden for ganske få år. Dermed er vi tæt på helt at udfase den russiske gas i vores boligopvarmning, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:

Fasthold vores energiproduktion

Dansk Fjernvarme opfordrer også til, at Danmark lytter til anbefalingerne fra EU om ikke at nedlægge vigtig kapacitet i energiforsyningen.

– I udlandet ser vi at lande forlænger levetiden på både A-kraftværker og kulfyrede kraftværker. I Danmark bør vi følge anbefalingerne, og fastholde vigtig kapacitet på vores affaldsenergi og derfor omgående stoppe nedlukningen af affaldsenergianlæg, der sikrer Danmark vigtig forsyning af både strøm og grøn varme og i stedet importere mere ikke genanvendeligt affald fra vores nabolande.

Svaret til Rusland er mere grøn fjernvarme

Regeringen fastslår ved pressemødet, at svaret på de høje priser på energi er mere vedvarende energi, langt mere grøn fjernvarme og individuelle varmepumper, der hvor fjernvarmen ikke kan komme ud.

– Langt de fleste fjernvarmekunder mærker ikke til prisstigninger på el og gas, fordi de får deres varme fra et fjernvarmeselskab, der enten ikke bruger gas eller har haft mulighed for at investere i flere energikilder som de kan vælge mellem. Derfor er svaret på krisen også at rulle langt mere fjernvarme ud, hvis vi skal gøre os uafhængige af den russiske gas og holde hånden under danskernes økonomi, siger Kim Mortensen.

Dog er der enkelte fjernvarmeselskaber, der fortsat er mærket af en historisk tvangsbinding til gasnettet. Forbrugerne her rammes hårdt af de stigende priser på gas og bør derfor hjælpes.

– Regeringen bør hurtigst muligt komme de fjernvarmeforbrugere til udsætning som er fanget med dyre varmeregninger fordi de har været bundet til gasfyrede kraftvarmeværker. Disse værker skal have en økonomisk håndsrækning til en bæredygtig grøn omstilling og forbrugerne bør i den mellemliggende periode kompenseres yderligere, indtil fjernvarmeværket er i mål med at udfase gassen, siger Kim Mortensen.

Kilde: Dansk Fjernvarme

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Energi | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Energi | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Energi | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Energi | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.