DTU-studerende laver varme pølser og kolde øl i varmepumpeprojekt

Byggeri | 21-12-2021 |

Kolde øl og varme pølser. Umiddelbart ikke noget, man forbinder med fremtidens varmesystemer. Men tre studerende på DTU ville det anderledes, og nu har de udviklet en maskine, som faktisk kan levere begge dele – og det vækker opsigt.

Øller-pøller maskinen i aktion

Se “øller-pøller”-maskinen i aktion.

”Det er nu, at kullene er helt perfekte!”

Sådan ville det nok cirka lyde, hvis vi var til et ordinært grillarrangement. Men det her er ikke noget ordinært grillarrangement. Vi er på METRO THERM, og i hjørnet af gårdspladsen her i midten af virksomheden står en maskine, som mest af alt ligner en industristøvsuger med alt for store slanger. Flittigt knokler den for at levere to meget modsatrettede – og ikke mindst efterspurgte – varer denne dag: kolde øl og varme pølser. På toppen af maskinen står en gryde med vand, som bliver varmere og varmere, alt imens en af de studerende, Peter Preuss Justesen, stiller dåseøl og -sodavand ind i skuffen, hvori de skal køles ned.

”Vi ved fra et traditionelt køleskab, at bagsiden af sådan et bliver varmt, og der er ikke så mange, der tænker over, at man måske kan udnytte den her energi. Det er lidt samme princip, vi bruger med varmepumpen”, fortæller Peter Justesen og fortsætter:
“Vi var egentlig lidt på bar bund i forhold til, hvordan man skulle bygge den, men vores vejleder fra Sektion for Termisk Energi (TES) havde nogle kontakter på METRO THERM, og de ville gerne stille en luft-vand varmepumpe til rådighed, hvilket vi syntes, var rigtig fedt.”

Projektet her er dog langt fra sjov og ballade og et forsøg på at bryde grænser ned. Faktisk kan resultaterne i forsøget vise sig at være rigtig gavnlige for udviklingsafdelingen på METRO THERM, da maskinens varmepumpe er et produkt, som METRO THERM længe har haft i sortimentet, og som der løbende bliver lavet forbedringer på.

”Det er fedt at have muligheden for at have tre DTU-studerende til at hjælpe med at udvikle vores varmepumpe. De studerende har gennem projektet hjulpet med at levere en højere temperatur af brugsvand, og det kan hjælpe vores udvikling af nyere og bedre produkter”, forklarer Matteo Caramaschi, som er udviklingsingeniør på METRO THERM og den primære kontakt på projektet.

En ekstremt bæredygtig frokost

Solen bager ned fra himlen. Selv om vi er sidst i august, er sommeren langt fra slut, og der er masser af varme i luften – varme som ”øller-pøller”-maskinen (som den bliver kaldt i folkemunde) kan bruge til at levere mad og drikke til de mange gæster. Ud fra reaktionerne at dømme er der intet galt med temperaturen på hverken øllerne eller pøllerne. De er helt, som de skal være – dog uden den berømte kulsmag.

”Vores ide med at bygge den her maskine var, at have et 2-i-1-system, som både kunne varme mad og køle drikkevarer, og det syntes vi, var en rigtig sjov ide, som vi nu har fået gjort til virkelighed”, konstaterer en glad Peter Justesen, mens Matteo Caramaschi må indrømme, at det vist er første gang, at frokosten på METRO THERM er blevet leveret af en industristøvsuger med alt for store slanger, som både kan optage varmen fra luften og samtidig genbruge restenergien til at køle.

”Vi genanvender energi fra fordampersiden for at have en dobbelteffekt og en bedre effektivitet. Så det her bliver nok den mest bæredygtige frokost, vi nogensinde kommer til at spise”, slutter han.

Læs flere nyheder fra METRO THERM.

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Installationer | 01-07-2022 |

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Installationer | 02-06-2022 |

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Installationer | 12-05-2022 |

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.