Der bruges for meget vand i badet – klimaet kan ikke holde til det

Klima | 14-01-2022 |

Danskerne tænker ikke nok over, hvor vigtigt det er at spare på vandet. Det viser tal fra Vandbarometeret, en undesøgelse udført af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE. Ifølge Vandbormeteret tilbringer hele 42 procent af danskerne mellem seks og ti minutter under bruseren. Særligt blandt de unge er vandforbruget højt, hvor de ældre generationer er mere påpasselige med deres vandforbrug.

Vi har alle forskellige vaner, når det kommer til vores brusebad. For nogle skal det være langt og varmt, mens andre foretrækker et hurtigt, koldt gys. Fælles for danskerne er, at vi bruger for lang tid under bruseren. Ifølge Vandbarometeret 2021, en undersøgelse udført af analyseinstituttet Ipsos på vegne af GROHE, tilbragte danskerne sidste år for mange minutter under bruseren. Vandbarometeret viser, at tæt på halvdelen af danskerne tager bade, der varer mellem seks og ti minutter.

Særligt blandt den unge, ellers klimabevidste generation er vandforbruget højt. Tre ud af fire i alderen 18-30 år tager bade på seks minutter eller derover. I nogle tilfælde varer badet helt op til 30 minutter. Den ældre generation er mere bevidste om deres vandforbrug, hvor næsten halvdelen i aldersgruppen 51-65 år tager bade, som kun varer 3-5 minutter.

”Vi kan se, at det især er unge, der bader længst. Det er interessant, at det er den unge, klimabevidste generation, der har de dårligste vaner, når det kommer til deres vandforbrug. Ved at tage et kortere brusebad kan man jo spare en del vand og at blive bevidst om dette er et godt første skridt mod et mere bæredygtigt vandforbrug,” siger Mette Nielsen, Leader Marketing hos GROHE i Danmark.

Færre og kortere bade giver vandbesparelser

Når man sparer på vandet, hjælper man både klima og egen økonomi, og netop med kortere og færre brusebade sparer man en del vand. Det er dog umiddelbart ikke en nem øvelse at skrue ned for vandforbruget. Forskning peger på, at det er vigtigt, at råd omkring vandbesparelse er håndgribelige, hvis de skal resultere i reelle adfærdsændringer.

”Problemet med vandbesparelser er, at vand ikke er håndgribeligt. Det er ikke noget, vi kan holde om eller se på samme måde, som vi f.eks. kan med mængden af affald og madspild,“ siger Pelle Guldborg Hansen, adfærdsforsker på RUC.

Ifølge Pelle Guldbog Hansen er det nødvendigt at synliggøre danskernes vaner og vandforbrug for at få dem til at tage færre og kortere brusebade. Selve bevidstheden omkring, hvilken forskel et kortere bad kan gøre kan være med til at skubbe til adfærden.

Sanitetsleverandøren GROHE ser også behovet for at hjælpe flere til at træffe bæredygtige valg. Der er nemlig meget at spare for klimaet såvel som pengepungen.

“Vi laver bl.a. Vandbarometeret for at oplyse danskerne om deres vandforbrug. På den måde øger vi danskernes bevidsthed omkring deres eget forbrug og viser samtidig, hvilke parametre der kan justeres på. Kan man fx tage kortere og koldere bade eller skrue frekvensen ned? Hvis man ikke selv kan ændre sin adfærd, kan man også at skifte til et vandbesparende brusehoved,“ siger Mette Nielsen.

Læs hele rapporten for Vandbarometeret 2021 her.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er udført af opinions- og markedsundersøgelsesvirksomheden Ipsos Norm på vegne af GROHE. Statistikken er indsamlet gennem en onlineundersøgelse i perioden 22.-29. april 2021 med respondenter i alderen 18-65 år fra Danmark, Norge, Sverige og Finland. Sammenlagt har 6.358 respondenter deltaget, og resultatet er repræsentativt for landet med et signifikansniveau på 95 procent.

Om kortlægningen

Oplysningerne om byernes vandforbrug er hentet fra de respektive kommuner eller kommunens vandleverandør i de tre største kommuner i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Forbruget bygger på alt faktureret vand i de pågældende kommuner i 2020. Gennemsnittet er beregnet ved at dividere antallet af liter med antallet af indbyggere i de respektive kommuner.

Kilde: Grohe

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Klima | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Klima | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Klima | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Klima | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.