Dansk robot gør sin erobring i verden

Teknologi | 14-10-2021 |

– Det er gået stærkt for FarmDroid de sidste par år. Rigtig stærkt. Fra 2019 til 2020 er virksomheden, der udvikler og producerer fuldautomatiske robotter til såning og lugning, vokset med 1.000 procent.

I alt kører der 150 robotter fra FarmDroid hos landmænd især i Europa.

– Som jeg kan se det, er vi dem, der har solgt flest landbrugsrobotter i verden, siger Kristian Warming, medstifter af selskabet FarmDroid.

Robotterne passer sig selv, bruger minimal energi og leverer resultater, der er overbevisende.

farmdroid beskåret

Landbrugsrobotter en stor hjælp ved høst, såning osv.

For nylig flyttede FarmDroid en del af sine testaktiviteter ind på Ravnholtgård ved Vejen, der drives af FarmCompany. Her har virksomheden fået adgang til landbrugsjord, som kan give nye erfaringer til optimering og videreudvikling af robotten.

– Vores ideer og filosofi passede rigtig godt med de ideer om bæredygtighed, de har hos FarmCompany, forklarer Kristian Warming, der sammen med sin bror, Jens, stiftede virksomheden i 2018. Den gennemgående idé har været den samme siden begyndelsen i 2011: Frøet placeres uhyre præcist. Robotten husker, hvor frøet ligger, og når den skal luge, luger den lige så forsigtigt uden om den spirende plante.

Langsom og grundig

Fremdriften sker med el-motorer, der forsynes med strøm fra solceller monteret over robotten. Det er nok til, at den de fleste dage kan holde sig selv i gang 24 timer i døgnet.

Der er to forklaringer på det lave energi-forbrug: For de første går redskaberne ikke ret dybt ned i jorden. For det andet kører robotten relativt langsomt.

– Det betyder jo ikke noget, at den kører langsomt, når den arbejder længe nok. Når den arbejder så mange timer i døgnet, bliver den jo pludselig meget effektiv, sammenlignet med andre redskaber.

– Når det kommer til prisen på robotten, har vi hele tiden haft den tilgang, at det ikke måtte være for dyrt for landmanden. Vi vil gøre robotteknologi tilgængelig for landmænd, og det betyder selvfølgelig også, at vi skal være konkurrencedygtige på prisen, forklarer Kristian Warming.

– Afhængig af landmandens normale omkostninger til renholdelse af marken, har vi set eksempler på, at robotten har tjent sig selv hjem på under to år. Vi har også kunder, der har reduceret deres omkostninger til manuel lugning betragteligt. For eksempel en kunde i Tyskland, der brugte 300 timers manuel arbejdskraft pr. ha på at luge persille – han regner nu med kun at bruge 20 timer pr. ha, fortsætter Kristian Warming.

Nu er vi etablerede

I 2017 var Kristian og Jens Warming tæt på at give op, men en rundtur til mulige investorer gav pote. Siden er det gået fremad – dog ikke uden bump på vejen.

– 2019 var et lærerigt år for os, hvor vi solgte 12 robotter og var tre mand i virksomheden. Så det var ikke helt uden udfordringer, da vi selv skulle stå for det hele. I dag er vi ca. 25 ansatte, så vi er ved at være godt etableret, fortæller Kristian Warming.

FarmDroids robotter bliver samlet i Vejen af komponenter leveret af underleverandører, hvoraf mange er fra lokalområdet. Hidtil har der kunnet fremstilles 10 robotter om ugen, men efter en omstilling af produktionen, bliver det tal fremover 25 robotter om ugen.

– Det er simpelthen nødvendigt for at vi kan følge med efterspørgslen, understreger Kristian Warming.

Rådgivning fra SAGRO

Siden 2019 har FarmCompany A/S samarbejdet med SAGRO, som leverer kvæg- og planteavlsrådgivning til virksomheden og de enkelte gårde. På finanssiden er samarbejdet udvidet, så FarmCompany’s økonomistyring er lagt over i en løsning som er udviklet i fælleskab med SAGRO.

– Det har været en fornøjelse at samarbejde med SAGRO om udviklingen af en skræddersyet løsning til FarmCompany. Finansrapporterne er unikt tilrettet vores behov, og derfor er de en god hjælp i arbejdet med at få FarmCompany bevæget i den rigtige retning, så vi når vores strategiske målsætninger, forklarer Jens Ohnemus.

Bestyrelsesformand Jens Ohnemus er født i Kolding. Han er oprindelig landbrugsuddannet og har flere års praktisk erfaring fra landbrug. I mere end 20 år har han arbejdet som investeringsdirektør i større udenlandske finanshuse.

Grobund vender senere tilbage til FarmCompany, blandt andet med et besøg på en af selskabets midt- og vestjyske gårde.

Pressekontakt

Kasper Frank Christensen
Kommunikationschef
Kommunikation og Presse
kfc@sagro.dk
31596006

Kilde: Sagro

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Automation | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.