Danmark skal lære at bygge bæredygtigt

Byggeri | 14-02-2022 |

Nu melder den første landsdækkende kæde i byggevarebranchen sig med certificerede rådgivere i bæredygtige byggematerialer. Det er tiltrængt i kampen mod greenwashing, lyder det fra ekspert.

XL-BYG

Ulrik Thorsted er direktør for tre XL-BYG byggevarecentre. Han prioriterer bæredygtighed højt og går nu forrest ved at uddanne sig til rådgiver i bæredygtige byggematerialer. Foto: PR

Danmarks første certificerede rådgivere i bæredygtige byggematerialer bliver færdiguddannet den 15. februar 2022. Det er XL-BYG, der har taget initiativet til at oprette en uddannelse på området. Bag uddannelsen står byggeriets videnscenter, Molio. I første omgang uddannes 120 rådgivere i XL-BYG frem til midten af marts.

– Det har været os magtpåliggende at oprette en uddannelse, der er baseret på objektiv viden fra eksperter på hver deres felt. XL-BYG er garant for kvalitet, og det går vi ikke på kompromis med. Vi har tusindvis af godkendte bæredygtige byggematerialer, og vores kunder skal ikke greenwashes, de skal have korrekt viden om de produkter, de køber, siger Thorbjørn Sejer Jensen, administrerende direktør i XL-BYG.

XL-BYG er med 100 forretninger og en omsætning på godt 9 milliarder kroner én af Danmarks største byggevarekæder. Kæden henvender sig både til professionelle og private, og i uddannelsen er der med vilje ikke fokuseret på en særlig gruppe af kunder.

– Det er netop ikke et salgskursus, der skal sikre, vi sælger mere. Det er eksperter, der underviser vores medarbejdere i for eksempel bæredygtige mærkningsordninger, materialernes miljøbelastning målt i livscyklusanalyser, ny lovgivning på feltet og CO2-tunge materialer, som man skal minimere forbruget af, uddyber Thorbjørn Sejer Jensen.

Direktør på skolebænken

Ulrik Thorsted er direktør for tre af XL-BYG CF-Gruppens otte byggevarecentre og trælasthandler. De otte enheder omsætter tilsammen for 1,4 milliarder og beskæftiger 435 medarbejdere. Han er på det første hold af færdiguddannede rådgivere.

– Flere af vores afdelingers omsætning består især af renoveringsopgaver. Selvom kravene for bæredygtigt byggeri, der indføres i 2023, kun omfatter nybyggeri, oplever vi massiv efterspørgsel på viden herom fra entreprenører og private. Hvis vi vil beholde vores renoveringskunder på sigt, så er der ingen tvivl om, at vi skal kunne levere objektiv viden om bæredygtige byggematerialer, siger Ulrik Thorsted, der også ser muligheder i at ændre adfærd i en branche, der er landets største affaldsproducent med 35 procent af alt affald i Danmark:

–Hvis vi bliver bedre til at planlægge sammen med byggelederne, hvilke materialer der skal leveres hvornår, så kan vi mindst halvere antallet af lastbilture til byggepladserne og spare en masse plastic og pap til indpakning af varerne. Sammen med en enkelt kunde har vi også gået i overvejelser om at levere varerne sidst på dagen, da vi så kan tilbyde at tage affald med retur, hvilket sparer en lastbil til affaldskørsel, siger Ulrik Thorsted.

Vidensmangel skaber green-washing

Ifølge Mette Glavind, direktør for Bygge og Anlæg ved Teknologisk Institut, har XL-BYG taget fat i en relevant opgave:

– Der er et stort behov for mere faktabaseret viden om bæredygtigt byggeri og byggematerialer. Især små virksomheder og almindelige forbrugere mangler viden, og det giver grobund for en del greenwashing, siger hun.

Ifølge tal fra Dansk Byggeri stammer 20 procent af Danmarks CO2-udledning fra nybyggeri og renoveringer af boliger.

– Her står byggematerialerne for langt den største del af udledningen, så korrekt rådgivning i byggevarecentrene er vigtig, også selvom opgaven hviler på hele branchen, tilføjer Tine Steen Larsen, sektionsleder på BUILD, AAU.

 

Kilde: XL-BYG

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.