Cross Laminated Timber kan bygge Danmark grønnere

Byggeri | 15-09-2021 |

Den grønne omstilling fra stål og beton til træ har for alvor taget fart indenfor byggeriet. Nu skal de bærende CLT-konstruktioner med på vognen, og derfor udvider svenske Södra nu deres CLT-produktion, så Södra nu også bliver leverandør til det danske marked. Det giver nye muligheder for at skabe et stærkt og grønt fundament for den danske byggebranche.

Kilströmskaj i Landskrona er et smukt eksempel på en ejendom opført med Cross Laminated Timber, CLT fra Södra

For at opsummere bare nogle af fordelene ved CLT, så er det krydslimede træ et både stærkt og meget bæredygtigt byggemateriale. Det er også klimavenligt, fordi produktionen på ingen måde er CO2-belastende som for eksempel ved fremstillingen af betonelementer, og fordi du kan skære omkring 80 % af lastbiltransporten væk grundet mindre vægt og bedre muligheder for at pakke lasten. Derudover er nøjagtigheden helt nede på 1-2 mm, byggetiden er hurtigere, og på det arbejdsmiljømæssige plan er en CLT-byggeplads mere behagelig at være på grundet væsentligt mindre støj, nemmere håndtering af de lettere byggeelementer – og en dejlig duft af træ.

Med de fordele i værktøjskassen bliver det fremover muligt at få leveret CLT fra Södra, der nu går ind på det hastigt voksende marked. Her bliver markedschef Kenny Holm ansvarlig for området.

– Vi er kommet langt i vores bæredygtige omstilling i Södra, og vi kan se en enorm interesse for CLT. Derfor er det selvfølgelig interessant, at man i Danmark nu kan få CLT fra os, for vi har både en stor viden på området og kan tilbyde en sikker og kort transport fra Varberg i Sydsverige, hvor produktionen foregår. Det styrker både leveringssikkerheden, økonomien og tæller ned på klimakontoen, fortæller markedschefen.

Danmark første skridt i en europæisk lancering

Selvom Södra måske ikke klinger så velkendt i Danmark endnu, så er det en anden sag i Sverige, hvor milliardvirksomheden tæller blandt de største af sin art. Lanceringen af CLT i Danmark er første skridt i en europæisk lancering, hvor Danmark bliver brohoved til Europa. Med til strategien hører, at Södra har bygget sin egen fabrik til storproduktion af CLT. Det er også herfra, at de danske ordrer vil blive produceret.

Værdifuld og bæredygtig rådgivning

– I ethvert større CLT-byggeprojekt er Södras viden og rådgivning værdifuld før, under og efter processen, og vi har typisk en tæt dialog med både bygherrer og arkitekter for at dele vores viden om trækonstruktioner samt CLT’ens muligheder og begrænsninger. Vi kigger naturligvis også på, hvor vi kan optimere projektet og sikre en konkurrencedygtig pris, så vi er med fra projektidé til færdigt byggeri, siger Kenny Holm.

Vartegn i Landskrona

Södra har leveret CLT til mange forskellige byggerier, blandt andet Kilströmskaj i Landskrona i Sverige. Det unikke projekt fremhæver mulighederne for at bygge i træ i flere etager, og her er det en seksetagers bygning samt to fireetagers bygninger, der pryder kajen som et smukt vartegn. Kilströmskaj er tegnet af Wingårdhs Arkitektkontor og opført af JSB Construction.

Pressekontakt

Kenny Holm
Markedschef
Cross Laminated Timber
kenny.holm@sodra.com
2384 4358

Urban Blomster
Markedsdirektør
Markedsdirektør for Södra Building Systems i Sverige
urban.blomster@sodra.com
+46 0706-83 77 85

Kilde: Södra

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.