Cannabisfabrik får fjernvarme

Byggeri | 14-12-2021 |

I den tidligere Ansager Møbelfabrik er virksomheden DanCann Pharma i gang med at etablere et innovativt produktionsanlæg, hvor der skal dyrkes cannabis til medicinalindustrien. For at sikre optimale temperaturforhold for de krævende planter, har DanCann valgt en fjernvarmeløsning fra METRO THERM.

I 2018 blev et 4-årigt pilotprojekt om medicinsk cannabis godkendt i Danmark. To unge iværksættere – Jeppe Krog Rasmussen og Martin Mortensen – har siden da arbejdet på at åbne en produktion af netop medicinsk cannabis. Efter investorer og produktionstilladelse er kommet på plads, er DanCann Pharma en realitet. Og i den gamle Ansager Møbelfabrik er konstruktionen af de noget specielle produktionsfaciliteter begyndt.

DanCann Pharma produktionsfaciliteter

De innovative produktionsfaciliteter hvor de krævende cannabisplanter får optimale dyrkningsforhold.
Foto: Per Bille.

Innovativ produktionsmetode

Når man først hører det, virker cannabisdyrkning i en gammel møbelfabrik som en ganske besynderlig idé. Men når Jeppe og Martin fra DanCann Pharma forklarer baggrunden, giver det faktisk rigtig god mening. Andre forsøg på produktion af medicinsk cannabis i Danmark er sket i drivhuse, der tidligere har rummet anden planteproduktion, hvor ydre forhold som jordens sammensætning, lys, varme og insekter ret vanskelige at styre.

DanCann Pharma har valgt en anden, innovativ tilgang. I deres nye fabrik bliver der nemlig bygget fire separate, hermetisk lukkede dyrkningsrum, hvor cannabisplanterne skal stå i to etager. Planterne vil ikke stå i jord, men med rødderne hængende frit i en fortættet tåge af vand og næringsstoffer.

Denne lidt specielle dyrkningsproces vil ifølge DanCann betyde større produktionskapacitet og høst, samt et mere konsistent og forsyningssikkert produkt, som ikke bliver påvirket af ydre faktorer.

De innovative produktionsfaciliteter hvor de krævende cannabisplanter får optimale dyrkningsforhold.

Klimaforhold skal efterligne naturen

DanCann Pharma produktionsfaciliteter

Foto: Per Bille.

Cannabisplanter er en ret hårdfør plantefamilie, men for at få den rette ensartethed i produktet, hvilket også er et krav til brug i medicinsk sammenhæng, så er det essentielt at have kontrol over klimaforholdene. Derfor er fx varmeforsyningen et kritisk punkt, da temperaturen skal efterligne naturen, og dermed varieres efter en nøje fastlagt plan. Det ældre varmesystem i møbelfabrikken var derfor en kilde til bekymring for DanCann, som besluttede at etablere et eksternt varmesystem, for at have en backup, hvis det eksisterende system skulle svigte. Sker der en fejl på det gamle system, kan man lynhurtigt skifte over til det eksterne og holde temperaturen stabilt på netop det niveau, cannabisplanterne kræver. Det giver både en uafhængighed, fleksibilitet og tryghed i forhold til produktionen og opbevaringen af råvarerne.

METRO THERM leverer varmen

Anders Hovmand, som er repræsentant for bygherrerådgiveren bag den nye fabrik, gik på jagt på Google efter en mulig leverandør til det nye varmesystem. I toppen af søgeresultaterne lå METRO THERM. Selvom Anders egentlig havde overvejet en af konkurrenternes anlæg, blev hans nysgerrighed alligevel vakt, da han i forvejen kendte til METRO THERM – dog ikke i forbindelse med fjernvarme. Efter at have læst op på METRO THERMs fjernvarmeanlæg fandt han hurtigt ud af, at et VXT-anlæg nok var den løsning, der bedst levede op til deres krav.

Efter en dialog med METRO THERM, valgte DanCann Pharma et VXT 3-anlæg. En større fjernvarmestation som netop VXT fra METRO THERM kan skræddersys til hver enkelt kundes ønsker og behov og DanCanns anlæg har fået ændret temperatursættet, så det kan yde flere kW, og der er blevet tilføjet en større styring. Sammen med DanCanns sofistikerede softwareløsning giver det mulighed for at styre temperaturen med millimeterpræcision, så de sarte planter aldrig kommer til at mangle varme.

 

Læs flere kundehistorier fra METRO THERM.

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Indeklima | 01-07-2022 |

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Indeklima | 02-06-2022 |

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Indeklima | 12-05-2022 |

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

Indeklima | 03-05-2022 |

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.