Biobaseret byggemarked får investering af garvede erhvervsfolk

Byggeri | 06-01-2022 |

To erfarne erhvervsfolk fra forskellige dele af branchen har købt sig ind i landets første biobaserede byggemarked. Baggrunden for investeringen er en stærk tro på materialernes virke, som de mener for alvor kan rykke til den grønne omstilling i branchen.

Foto af administrerende direktør i Carl Ras, Gorm Rasmussen, og arkitekt, Mikkel Westfall, sammen med de tre iværksættere og håndværkere Magnus Henriques, Mikkel Damgaard Nielsen og Karl Nørgaard, der står bag det biobaserede byggemarked Havnens Hænder.

Gorm Rasmussen, der er administrerende direktør i engrosvirksomheden Carl Ras, købte sig for et år siden ind i Havnens Hænder – et nyt, mindre byggemarked for biobaserede byggematerialer i Danmark, der udelukkende sælger naturlige materialer, der bidrager til sundere byggerier og boliger.

Formålet var at gøre materialerne lettere tilgængelige for de udførende håndværkere, så det bliver nemmere for dem at bygge bæredygtigt.

Nu har arkitekt, Mikkel Westfall, også købt sig ind i Havnens Hænder for at udbrede de biobaserede materialer som en klimavenlig løsning til det planlæggende byggeri.

Sammen med de tre iværksættere og håndværkere Magnus Henriques, Mikkel Damgaard Nielsen og Karl Nørgaard, der står bag Havnens Hænder, ejer alle fem parter nu 20 % af det biobaserede byggemarked.

Kan påvirke byggeriet i en klimavenlig retning

”Vi har alle en stærk tro på, at der skal større fokus på fremstillingen af de byggematerialer, vi bygger med, og vi skal ændre på vores byggevaner, hvis vi vil i mål med den grønne omstilling. Det kan vi med Havnens Hænders biobaserede materialer, som er CO2-neutrale og fornybare, så de både kan produceres, leveres og skaleres til byggeriet. Derfor er det en konkret bæredygtig omstilling, der kan påvirke hele det planlæggende byggeri i en mere klimavenlig retning,” fortæller Mikkel Westfall om baggrunden for investeringen i Havnens Hænder.

Han fik kendskab til dem gennem sin bestyrelsespost i Boligfonden Kuben, der støtter nye bæredygtige løsninger fra iværksættere i branchen som eksempelvis Havnens Hænder.

Havnens Hænder er ifølge Mikkel Westfall en af de grønne startups, der med deres biobaserede byggematerialer kan gøre en stor forskel for den grønne omstilling i branchen:

”Vi ser gerne, at de biobaserede materialer som hamp, kalk, ler og kork i fremtiden bliver anset som gængse byggematerialer på markedet frem for traditionelle energislugende byggematerialer som beton, som man lige nu bygger med i det meste af verdenen. De biobaserede materialer er jo klassiske materialer, der er lokalt forankret i naturen, og som var en fast del af det danske kulturlandskab for et par hundrede år tilbage. Byggekulturen og byggematerialerne skal tilbage til det, vi kommer fra,” fortæller han.

Materialerne skal udbredes til flere i branchen

Carl Ras, der sælger værktøj og beslag til professionelle håndværkere, har siden Gorm Rasmussens investering i Havnens Hænder sidste år, styrket det biobaserede byggemarkeds position i branchen:

”Havnens Hænder har den faglige viden om biobaserede og CO2-neutrale byggematerialer, og de har som håndværkere selv erfaring med at bygge med dem. Men leveringen og distributionen af byggematerialerne kan være en udfordring for dem at tage sig af på egen hånd. Det var her, vi i Carl Ras så en mulighed for at være med til at skubbe til den grønne omstilling, da vi som erfaren distributionsled kan være med til at udbrede materialerne til de udførende håndværkere i branchen,” fortæller Gorm Rasmussen og tilføjer:

”Mange af vores kunder i Carl Ras har allerede vist stor interesse og begejstring for Havnens Hænders materialer. Vi er samtidig utrolig glade for at få en partner ind i ejerkredsen med arkitektbaggrund, så vi kan styrke rådgivningen om projekteringen af materialerne og få dem udbredt til en større del af branchen.”

Mikkel Westfall har solid erfaring med byudvikling, transformation samt større bolig og erhvervsprojekter og har som uddannet arkitekt MAA også kompetencer inden for bygningskonstruktion. Han kan samtidig trække på et bredt netværk blandt både arkitekter, bygherrer og ejendomsinvesterer.

”Kvalitetsbyggeri og arkitekturen skal være en del af den grønne omstilling. Jeg ser frem til at styrke rådgivningen og formidlingen af, hvordan Havnens Hænders biobaserede materialer kan projekteres i byggeriet, så byggeriet bliver mere CO2-venligt,” fortæller han.

Stærkere branchesamarbejde om bæredygtighed

Med investeringen i Havnens Hænder håber Gorm Rasmussen og Mikkel Westfall på, at de samtidig kan bidrage til et stærkere samarbejde om bæredygtighed i branchen:

”Vores forskellige faglige kompetencer gør, at vi kan dække hele fødekæden i branchen. Vi ønsker at bryde grænserne imellem os og bidrage til et stærkere samarbejde om bæredygtighed i branchen – fra planlægningen til den udførende håndværker, der bygger,” siger Gorm Rasmussen.

Mikkel Westfall tilføjer:

”Den grønne omstilling er en mission, vi i fællesskab må løse sammen i branchen. Vi er samarbejdspartnere og ikke konkurrenter. Men vi er nødt til at handle nu, hvis der skal ske reelle forandringer på klimafronten.”

Kilde: Carl-ras

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.