Bæredygtigt vaskemiddel fra planterester

Klima | 05-01-2022 |

Teknologisk Institut har sammen med producenten Nopa Nordic taget vigtige indledende skridt mod at udvikle nye vaskeaktive stoffer til vaskemidler. Råolie eller palmekerneolie i de vaskeaktive stoffer skal erstattes af planterester.

Sammen med vaskemiddelproducenten Nopa Nordic har Teknologisk Institut opnået gode indledende resultater i udviklingen af nye bæredygtige vaskeaktive ingredienser til vaskemidler. Ingredienserne er plantebaserede og kan erstatte fossile ingredienser og dermed gøre tøjvask og rengøring mere bæredygtigt.

18 mio. ton om året

De lovende resultater er kommet i et to-årigt projekt støttet af Miljøministeriets MUDP-pulje. I projektet har man undersøgt muligheden for at fremstille nye bæredygtige udgaver af de vaskeaktive stoffer, tensider, som normalt er baseret på fossil olie eller palmkerneeolie. Tensider er overfladeaktive stoffer og anvendes i dag i en række forskellige produkter, fx rengøringsprodukter, vaskemidler, kosmetik og fødevarer. På verdensplan produceres der 18 mio. ton tensider hvert år.

Fra olie til kafferester og insekter

På Teknologisk Institut har man undersøgt muligheden for at anvende forskellige alternativer til palmekerneolien som fx kafferester, risskaller, madrester og sågar insekter.

– I laboratoriet har forsøg med hjemlige reststrømme fra produktion af andre typer vegetabilske olier end palmekerneolie vist sig at fungere godt. Vi tror, det netop skyldes, at det er en reststrøm, der helt naturligt indeholder andre kemiske komponenter, altså det man normalt ville betegne som urenheder. Det kan med andre ord vise sig, at et spildprodukt kan blive vejen til at skabe nye bæredygtige tensider til vaskemidler. Det er vi selvsagt begejstrede over, fortæller Maria Barmar Larsen, forretningsleder på Teknologisk Institut.

Produktionen af tensider er traditionelt baseret på fossil olie og forbundet med en væsentlig CO2-udledning. Derfor er fossilbaserede tensider løbende blevet udfaset og delvis erstattet af tensider baseret på palmekerneolie, der er et restprodukt fra palmeolieproduktionen.

Et mål om 100 procent bæredygtige tensider

Udviklingen af bæredygtige tensider er sket i samarbejde med Nopa Nordic A/S, der laver produkter til rengøring, vask og personlig pleje. Virksomheden har en klar målsætning om, at produkterne kun skal være baseret på bæredygtige kilder.

– Vi har igennem de seneste år videreudviklet på vores produkter, således at de i dag fremstår så bæredygtige, som markedet tillader. Derfor ønsker vi nu at udvikle 100 procent bæredygtige tensider helt uden råvarer af fossil oprindelse. Hidtil har der ikke været nogen alternativer, der fungerer effektivt og giver mening forretningsmæssigt. Det vil vi meget gerne gøre noget ved, fortæller Nikolaj Haulrik, der er Chief Innovation Officer hos Nopa Nordic.

I den resterende del af projektet fortsætter forsøgene med plantebaserede reststrømme. Her skal reststrømmenes potentiale afdækkes yderligere, og det skal undersøges, om der er behov for at fjerne urenheder, eller om reststrømmene kan anvendes, som de er.

Kilde: Teknologisk Institut

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Klima

Klima | 06-04-2022 |

Fonden, som lanceres i april, skal finansiere udviklingen af klimavenlige løsninger til hotelbranchen med målet om at skabe en grønnere fremtid. I forbindelse med lanceringen […]

Klima

Klima | 05-04-2022 |

Klodens klima er ved at krydse den kritiske linje for en temperaturstigning på 1,5 grader. Hvis vi skal undgå de ødelæggende følger af det, skal […]

Klima

Klima | 25-03-2022 |

Meldgaard Miljø vinder EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Sustainability. Juryen fremhæver bl.a. familievirksomhedens bidrag til, at vores samfund og andre virksomheder bliver […]

Klima

Klima | 22-03-2022 |

Hansgrohe gør status over sin bæredygtighedsstrategi på World Water Day 2022. Armatur- og bruseproducenten med hovedkontor i Tysklands Schwarzwald-region har allerede nået nogle af sine […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.