3D-print byggerier overgår de konventionelle byggemetoder

Byggeri | 07-03-2022 |

Teknologien til at automatisere opførelse af nyt byggeri v.h.a. robotter og 3D print teknologi er nu blevet så moden, at 3D-printere bliver standardudstyr på byggepladserne. Et firma i af de mindste lande i verden, COBOD i Danmark, har udviklet sig til at være verdens største leverandør af 3D-printere til byggeindustrien.

3D-print bygning

3D-print overtrumfer nu traditionelle byggemetoder, fordi printeren sparer mange ressourcer: Byggeriet går hurtigere, der kræves mindre mandskab og de får sundere arbejdsmiljø. Der kan bruges mere bæredygtige og lokale materialer, så transport og leveringstid også minimeres.

3D-print overtrumfer nu traditionelle byggemetoder, fordi printeren sparer mange ressourcer: Byggeriet går hurtigere, der kræves mindre mandskab og de får sundere arbejdsmiljø. Der kan bruges mere bæredygtige og lokale materialer, så transport og leveringstid også minimeres. Her ses en 3D-printet bolig i Tyskland opført i 2021. Projektet blev realiseret af COBODs partner PERI.
Nu er 3D-printede bygninger blevet et sikrere valg end traditionelle byggemetoder. Forklaringen er, at printeren sammenlignet med konventionelle metoder sparer mange ressourcer: Det går hurtigere, der kræves mindre mandskab og de får sundere arbejdsmiljø. Der kan bruges mere bæredygtige og lokale materialer, så transport og leveringstid også minimeres.

Hvor lang tid det i praksis vil tage at printe en specifik bygning og hvad det kræver for en størrelse printer og hvilken mængde materialer, kan nu også hurtigt beregnes. COBOD har udviklet verdens første konfigurator til 3D-bygningsprint med robot. Den er online og koster ingenting at bruge. Konfiguratoren viser eksempelvis, at printeren lag for lag kan opføre en villa på 170 kvadratmeter på 26 timer.

Der er potentiale for at fordoble produktiviteten i den travle byggebranche ved at realisere potentialet for automation ifølge konsulenthuset McKinsey. Derfor har den globale byggebranche for alvor fået øjnene op for, at robot 3D-printere vil blive standardudstyr på morgendagens byggepladser.

Denne udvikling kan også ses i ordrebogen hos selskabet COBOD, der er leverandør af robot 3D-printere til byggesektoren. I 2021 eksploderede omsætningen til en tredobling af omsætningen i 2020, hvor den i øvrigt var dobbelt så stor som i 2019. COBOD’s stab voksede fra 30 til 80 ansatte fra 16 forskellige lande. Selskabet blev stiftet af pionerer i 2017 og har siden leveret mere end 35 robot 3D-printere til kunder på alle verdens kontinenter bortset fra Australien. COBOD’s kunder tæller gigant virksomheder som GE Renweable Energy, Holcim og PERI.

Automatiseret overgår manuel

Vi kan se, at omkostningerne til at bygge med 3D-print har krydset kurven for, hvad det koster at bygge med konventionelle metoder. Der indgår naturligvis mange parametre i sådan en sammenligning som eksempelvis omkostninger til materialer, behovet for armering, prisen for og tilgængeligheden af arbejdskraft, længden af byggeperioden, erfaringen hos dem der betjener printeren med mere. Vi oplever samtidig et voksende ønske om at bygge både billigt og bæredygtigt med lokale materialer, og det imødekommer teknologi- og materialeudviklingen indenfor 3D-print også, konstaterer Henrik Lund-Nielsen, stifter og Managing Director i COBOD, der med kolleger stod bag den første europæiske 3D-printede bygning.

En af verdens fem største producenter af beton, CEMEX, har valgt at samarbejde med COBOD om at udvikle en betonblanding, designet specielt til opførelse af robot 3D-printede bygninger. Når eksempelvis en entreprenør bestiller en robot 3D-printer, får han en komplet pakke med både printer, beton blandemaskine og et sæt tilsætningsstoffer, der gør, at man kan lave en 3D printbar beton på baggrund af den cement, sand og grus, der findes i det pågældende område.

Der er ved at ske den helt store revolution inden for 3D-print med beton, fordi man med generation 2.0 af kan source 99 procent af materialet lokalt, bare man har adgang til cement, sand og grus. Det siger sig selv, at der er store gevinster i dette, også i det grønne regnskab. Udgiften til beton reduceres typisk til en tiendedel af prisen sammenlignet med de mørtler, som blev anvendt med den nye teknologi i de første år. Vi kan med vores automatisere produktion bygge hurtigere end nogen andre, og nu kan vi også bruge det mest konkurrencedygtige materiale til byggeri, beton der blot koster 20-40 øre pr kg materiale alt afhængig af hvor i verden vi er, fastslår Henrik Lund-Nielsen.

Kilde: Cobod

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Teknologi

Kom og vær en del af det faglige forum, hvor du kan møde et stort netværk, finde produktnyheder, nye løsninger og blive klogere på, hvad […]

Teknologi

Særdeles attraktiv stilling i markedsledende teknologisk førende vækstvirksomhed Som applikations ingeniør hos Beckhoff bliver du en del af den særdeles kompetente tekniske afdeling, der har […]

Teknologi

Maskinstyring ud af boksen: Maskinbyggere kan vinke farvel til eltavler i grå metalskabe. Efter 10 års udviklingsarbejde har Beckhoff konstrueret et modulært system, der fjerner […]

Teknologi

Teknologi | 01-04-2022 |

En række offentlige myndigheder og selskaber starter i dag et forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Målet […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.