2D-maskinstyring sikrer moderniseringen af dansk teglværk

Byggeri | 22-09-2021 |

Det 150 år gamle, familieejede teglværk, Strøjer Tegl, har som led i store investeringer i produktionsanlægget og modernisering af arbejdsgangene investeret i 2D-maskinstyring, som man ellers forbinder med byggeteknologi. ”Når vi bruger maskinstyring, får vi meget brugbar data,” fortæller direktør

Niels-Stroejer-Tegl-web beskåret

Niels Opstrup, som har en baggrund som ingeniør, har påtaget sig opgaven med at dokumentere arbejdsgangene og produktionen

Hver dag kører cirka 25 lastbiler med 30-35 ton ler fra en lokal lergrav til et af Danmarks sidste teglværker, det 150 år gamle, familieejede Strøjer Tegl ved Assens på Fyn. De seneste år har man moderniseret produktionsanlægget, hvilket har ført til en investering i en Caterpillar-dozer udstyret med en 2D-maskinstyringsløsning fra Leica Geosystems. Det er Niels Opstrup, som har en baggrund som ingeniør, der har påtaget sig opgaven med at dokumentere arbejdsgangene og produktionen.

”Vi modtager ler i en meget blandet beskaffenhed. Det kan groft sagt deles op i fedt og magert ler. Det skal blandes i det helt rette forhold for at opnå den rigtige kvalitet til vores mursten. Vi ligger leret ud horisontalt i lag af 10 cm. Når vi skal anvende det, graver vi ned vertikalt for at opnå den rette blanding. På den måde bliver det forblandet, inden vi blander det færdigt i vores produktion,” forklarer Niels Opstrup, der ikke er bleg for selv at hoppe i dozeren, der fordeler leret ud i til opbevaring, inden det skal anvendes i produktionen.

Og den opgave er 2D-maskinstyringsløsningen faktisk oplagt til, forklarer Henrik Wiese, der er administrerende direktør hos Leica Geosystems Danmark. Han er begejstret over at se teknologien i brug i et produktionsanlæg:
“2D-systemet er faktisk ret simpelt at bruge. Det viser kun to dimensioner; højde og fald, og det er jo nøjagtigt, hvad der er brug for til denne lidt atypiske og spændende opgave.”

Hurtigere arbejdsgange og mindre spild

Niels Opstrup forklarer, at de nye arbejdsgange med 2D-maskinstyringen har været nemme at gå til:

”Først sætter jeg laseren op, der skal bruges til at styre systemet med. Så indtaster jeg højden og faldet. Systemet husker højden fra sidst, og så lægger jeg bare 10 cm til. Inde i kabinen er det meget let. Du fanger laseren, sætter dozeren i automode, og så kører du bare.”

Investeringen i den nye teknologi har desuden reduceret spildet i produktionen, fortæller Kasper Damsø, der har været direktør på teglværket siden 2017:

”Når vi bruger maskinstyring, får vi meget brugbar data om, hvor vi har de forskellige lag af ler. Vi har altid leveret mursten af høj kvalitet, men takket være maskinstyring har vi nu mindre spild i vores kvalitetskontrol.”

2D-teknologien kan også bruges indendørs, fordi den ikke er afhængig af frit udsyn til satellitterne. Derfor kan 2D-systemet, der anvendes i kombination med en Leica Rugby-laser og lasermodtagere på maskinen, bruges både ude og inde.

“Strøjer Tegl er en utrolig spændende case for Leica Geosystems, fordi de formår at bruge vores teknologi på nye og innovative måder,” udtaler Henrik Wiese.

Det traditionsrige værk producerer teglsten til alt fra luksuslejligheder på Frederiks Brygge i København til parcelhuse og sågar det lokale rådhus i Assens. Strøjer Tegl producerer ca. 60 mio. mursten hvert år i en række forskellige farver, hvoraf de mest kendte er de klassiske røde og gule mursten.

Pressekontakt

Lea Kristoffersen
Head of Marketing & Communications
lea.kristoffersen@leica-geosystems.com
+45 40 16 40 91

Kilde: Leica Camera

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.

SENESTE NYT

 
Byggeri

Byggeri | 01-07-2022 |

Fremtidssikr dit hjem med en varmepumpe Den grønne omstilling har i den grad vundet indpas i de danske hjem – og med god grund. Der […]

Byggeri

Byggeri | 02-06-2022 |

Stor besparelse på varmeregningen med en væghængt HPI-varmepumpe fra HS Tarm. Der kan være mange penge at spare ved at udskifte den gamle gaskedel med […]

Byggeri

Byggeri | 12-05-2022 |

Bostedet I Slangerup har 4-5 faste beboere og i skiftehold ca. 40 ansatte hele døgnet på 634 m². De valgte at skifte deres gamle Baxi […]

Byggeri

Byggeri | 03-05-2022 |

I vores nye animationsfilm kan du få svaret på, om jordvarme er en god løsning for dig. Jordvarme er en af de mest effektive, økonomiske […]

ANNONCØRER

close

Modtag vores ugentlige nyhedsbrev, med nyheder og viden fra de brancher og fagområder du selv vælger...

Jeg ønsker nyheder fra disse fagområder:

Vi spammer ikke og du kan altid selv afmelde dig igen!
Se vores privatlivspolitik.